Zoals jullie weten heeft Museum de Kantfabriek tot 12 mei een tentoonstelling over 50 vrouwen die textielkunst maken. Elke week halen we een groep vrouwelijke textielkunstenaars voor het voetlicht, verdeeld naar ambacht. Hoewel dat soms moeilijk is want veel kunstenaars gebruiken verschillende materialen en technieken.

We hebben het hier over de deelnemende kunstenaars, niet over het (recente) werk dat ze in Museum de Kantfabriek hebben hangen. Daarvoor mag je naar de tentoonstelling!

Deze week  kijken we speciaal naar de vilters.

Voor Sybrecht Bosker is de natuur een belangrijke bron. Een bron van inspiratie en een bron van materialen die ze verwerkt in haar bijzondere kunstwerken. Deze natuurlijke materialen verrijkt ze met kleur. Ze gebruikt verschillende technieken, zoals vilten,  schilderen en borduren, met als resultaat prachtige romantische creaties. Op de foto hierboven een werk van haar getiteld: Het verhaal van de zee.

Met haar vilten wandsculpturen probeert Kitty Korver niet alleen zichzelf, als gevoelig mens, maar ook u te troosten. Met de zachte, warme wol maakt ze strakke, mooi afgewerkte vilten wandsculpturen die geborgenheid bieden aan de ziel. Haar eigen ervaringen worden uitgebeeld, soms zelfs in de schalen gekerfd. Vaak in alle ernst, een andere keer met humor of in euforie. Maar allemaal hopen ze zowel de ogen als de geest te strelen en tegelijkertijd de akoestische prikkels in de ruimte te verminderen. Een mooi voorbeeld is haar grote wandsculptuur Ik worstel en kom boven, hieronder.

Jolanda Tielens pakt het weer heel anders aan. Ze is van oorsprong lichtontwerper. Haar originele lichtconcepten geven overal ter wereld gebouwen, interieurs, parken en tuinen extra waarde en sfeer. Licht is voor haar essentieel en functioneel en zeker niet alleen decoratief. Licht heeft de kracht om het onbewuste in de mens te raken. Goed toegepast licht geeft kunst daardoor extra aantrekkingskracht. Ze noemt haar kunstwerken ‘lichtvilts’: spannende, sprookjesachtige diorama’s van spectaculair verlichte transparante zijde met reliëfs van wol. Zoals goed te zien is in haar lichtvilt object Quasar!

Quasar lichtvilt Jolanda Tielens Aarts (youtube.com)

Bijzonder hoor!

Daarnaast is er werk te zien van onder meer Anita Dinghs, Gerda Fransman en Tilly Zegers. Die gebruiken het materiaal weer op een heel andere manier.

Hoe meer je ziet op deze tentoonstelling hoe duidelijker het wordt dat werken met textiele materialen gigantisch veel artistieke mogehelijkheden geeft! Echt leuk om te gaan zien!

 

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol