Zoals jullie weten heeft Museum de Kantfabriek tot 12 mei een tentoonstelling over 50 vrouwen die textielkunst maken. Elke week halen we een groep vrouwelijke textielkunstenaars voor het voetlicht, verdeeld naar ambacht. Hoewel dat soms moeilijk is want veel kunstenaars gebruiken verschillende materialen en technieken.

We hebben het hier over de deelnemende kunstenaars, niet over het (recente) werk dat ze in Museum de Kantfabriek hebben hangen. Daarvoor mag je naar de tentoonstelling!

Deze week  kijken we speciaal naar de quilters.

Er is veel te zien voor quilters op de tentoonstelling. Op de foto hierboven zie je het werk ‘Purple Tree’ van Teuny Bakker. Teuny is sinds jaar en dag een quilter in hart en nieren. Ze is heel veelzijdig en maakt zowel traditionele als art quilts. Het maken van textiele kleden en boeken is haar passie. De inspiratie voor de ontwerpen haalt ze uit de natuur en daarin zijn vooral de bomen met de vele kleurschakeringen belangrijk. Zoals in deze ‘Purple Tree‘ ook goed te zien is.

Ada de Ruiter  maakt ook heel verschillende typen quilts. Soms meer traditioneel en soms meer in de art quiltsfeer, Soms heel abstract maar soms ook figuratief. Laat je dus verrassen door het werk dat je in Horst ziet hangen! Hieronder een werk van haar uit 2020 met de toen erg actuele titel: #Blijf Thuis!

Heel bijzonder is het werk van Mariëlle Huijsmans. Als eerste in Nederland ging ze aan de slag met de Koreaanse techniek Pojagi en daar heeft ze een heel eigen draai aan gegeven in de quilts die ze heeft gemaakt.  In haar werk brengt ze traditionele technieken uit verschillende culturen samen waarbij ze graag spannende kleurcombinaties gebruikt. Dat kun je ook goed zien in haar werk ‘Gat in de Ozonlaag‘ hieronder.

Daarnaast is er werk te zien van een flink aantal andere quilters. Het werk van bv. Rita Dijkstra en Joke Hardenbol kon er natuurlijk niet gemist worden! Andere dames die meedoen zijn onder meer Anne van de Heuvel, Annelies Verhijde, Attje Oosterhuis, Jeanne van de Bekerom, Liesbeth Werts en Nicole Ladrak.

Meet & Greet met workshop Pojagi Quiltersgilde

Het Quiltersgilde organiseert meerdere keren per jaar Meet&Greets met verschillende activiteiten. Op 11 mei is er een Meet en Greet in Museum de Kantfabriek in Horst. Ook mensen die geen lid zijn van het Quiltersgilde kunnen meedoen.

Het programma bestaat uit een workshop Pojagi o.l.v. Mariëlle Huijsmans, een rondleiding door het Museum en een bezoek aan de  tentoonstelling “Hoezo geen vrouwen in de kunst?’. Voor het hele programma is een groot deel van de dag ingeruimd met tussen de middag een gezamenlijke lunch. Ook is er gelegenheid om de Textielbibliotheek te bezoeken en de verkoopstands met tweedehands boeken en restantjes. Voor meer informatie en aanmelden kijk hier.

Anneke Kersten; ‘Kleur op Kleur’.

Beeldmerk tentoonstelling ‘Hoezo’ geen vrouwen in de kunst?

 

 

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol