Zoals jullie weten heeft Museum de Kantfabriek tot en met 12 mei een tentoonstelling over 50 vrouwen die textielkunst maken. Elke week halen we een groep vrouwelijke textielkunstenaars voor het voetlicht, verdeeld naar ambacht. Hoewel dat soms moeilijk is want veel kunstenaars gebruiken verschillende materialen en technieken.

We hebben het hier over de deelnemende kunstenaars, niet over het (recente) werk dat ze in Museum de Kantfabriek hebben hangen. Daarvoor mag je naar de tentoonstelling!

Deze week  kijken we speciaal naar de kantklossers want die mogen natuurlijk niet ontbreken!

Yvonne Scheele is gespecialiseerd in Withof en Floral Bedfordshire – kant. De deskundigen weten vast precies wat daarmee wordt bedoeld. Maar voor anderen kunnen we er misschien een keer een stukje aan wijden om het uit te leggen. Ze geeft les over de hele wereld en schreef een paar boeken erover. Ze combineert soms kant- en borduurwerk. Het werk op de foto hierboven is door haar gemaakt.

Ook is er werk te zien van Riet Delescen. Zij geeft les in verschillende kant-technieken en heeft er enkele boeken over geschreven. Ze maakt kantpatronen en is betrokken bij de kantopleiding van de LOKK. Hoewel ze vaak ook in kleur werkt bijgaand een voorbeeld van haar werk in zwart/wit.

Karin Janssen is de derde kantklosser die werk op de expositie heeft hangen maar daar hebben we helaas geen foto’s van kunnen vinden.

Er is werk te zien van heel veel andere vrouwelijke textielkunstenaars op deze tentoonstelling. Met gebruik van allerlei textieldisciplines. Haken, breien, gemengde technieken, je blijft je verbazen over de creativiteit van deze dames en de schoonheid van hun werk.

Je kunt het nog een paar dagen gaan bekijken want komende zondag is de laatste dag van deze bijzondere tentoonstelling.

We sluiten deze serie af met een video van het werk van Noëlle van der Hagen, die door licht te gebruiken in haar textielobjecten een weg is ingeslagen die wellicht weer heel nieuwe mogelijkheden biedt voor het maken van textielkunst.

LIGHTSCULPTURES 2021 – Collab w/ Noëlle van der Hagen – YouTube

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol