Zoals jullie weten heeft Museum de Kantfabriek tot 12 mei een tentoonstelling over 50 vrouwen die textielkunst maken. Elke week halen we een groep vrouwelijke textielkunstenaars voor het voetlicht, verdeeld naar ambacht. Hoewel dat soms moeilijk is want veel kunstenaars gebruiken verschillende materialen en technieken.

We hebben het hier over de deelnemende kunstenaars, niet over het (recente) werk dat ze in Museum de Kantfabriek hebben hangen. Daarvoor mag je naar de tentoonstelling!

Deze week kijken we naar enkele borduurkunstenaars. De foto hierboven is van het werk van Martine van ‘t Hull uit haar serie Broken Flowers. Martine gebruikt haar borduurkunst op verschillende manieren. Vaak in combinatie met mode of interieurs. Zij is verder gegaan dan het borduren op linnen of tule, ook een muur kan ermee versierd worden! Interessant toch?

Over Sandra Mackus en haar stationsborduurwerken schreven we laatst al in de nieuwsbrief van maart. Sandra doet ook mee aan de 50 kunstenaars. Het is een fantastisch idee om een rondreis door Nederland te maken en een bepaald onderwerp te borduren! Hieronder haar prachtige Station Den Haag HS.

Hannelieke van de Beek maakt weer totaal ander werk. Haar kunstwerken vertellen over haar levensweg. Inspiratie vindt zij in haar verwondering over de wereld, dichtbij en ver weg. In natuur, landschap en de ontmoeting met mensen ervaart zij tegelijkertijd het mysterie van de bijbel. Hieronder zie je haar werk Vredesduif.

Mooi hoor! Niet alleen de borduurwerken zelf maar ook hoe verschillend borduurkunst kan zijn!

En dit zijn dan nog maar drie voorbeelden van borduurkunst! In Horst is werk van meer borduurkunstenaars te zien. Enkele namen: Agnes Bomers, Ans Krekels, Hella van’t Hof, Sjakkie Broekmans, Willeke Klaassen.

Maar hang ons niet op aan het hokje borduurkunst want die dames maken meestal nog veel meer!

Als toegift hieronder nog een video van het werk van Hella van ‘t Hof die we enkele jaren geleden maakten. Zij borduurt op foto’s. Ook zo bijzonder!

In gesprek met Hella van ‘t Hof – YouTube

 

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol