Bij PLEED weten ze wel hoe je dat doet!

PLEED

PLEED begon als eenmalige actiegroep om te laten zien dat het zonde is om Nederlandse wol af te voeren als afval of om het in de verbrandingsoven te laten eindigen. Inmiddels zijn ze een stichting met een community van 650 mensen.

Leeuwarder herder Sam Westra bood de wol van zijn kudde aan. Een spontane vergadering aan de keukentafel, een oproep in de krant en het werk van heel veel vrijwilligers zorgden ervoor dat de wol van Westra’s 240 schapen werd veranderd in 80 warme dekens.

En daarna ging het hard verder. Er zijn nu meer plekken waar wol wordt verwerkt in Vloer-pleeds, Baby-pleeds en nog veel meer. Vooral in het Noorden des Lands zijn ze actief, maar de kring van wol-liefhebbers wordt steeds groter.

Er is nog steeds actie: er is een manifest dat je kunt ondertekenen en er is een Wolreddershandboek met tips over het redden van de Nederlandse wol.

Ambacht wolbewerking

Maar ook het ambacht staat bij hen in hoog aanzien. Ze zoeken uit hoe de wol milieuvriendelijk werd geverfd en geven daar recepten voor. Er zijn tips voor het wassen en spinnen van de wol. Veel kennis hierover dreigt in Nederland verloren te gaan omdat die niet meer wordt gebruikt en doorgegeven aan de volgende generatie. Als we niet uitkijken is er straks niemand meer die weet hoe je van schaap naar wollen kleding kunt komen. Dat zou toch jammer zijn.

Trui verbouwen

Heel goed dat ze die oude kennis bewaren en doorgeven! Maar wat ook leuk is, is dat ze suggesties doen voor hergebruik van oude, kwalitatief heel goede, wollen truien! Zo geven ze een recept voor het verbouwen van een oude marine-trui. Dat soort truien kom je regelmatig tegen in de kringloopwinkel. Vaak van puur wol gemaakt. ‘Hoe ouder hoe beter!’, zeggen ze bij PLEED. Des te meer wol zit erin. Maar ook een oude Noorse trui kan nog veel interessante mogelijkheden geven in deze tijd. Dus kijk even goed wat je in je handen hebt voordat je het wegdoet!

De verbouwingsaanpak van de truien vind je hier. En als je zelf een goed idee hebt laat dat dan vooral ook even aan ons weten! Of aan PLEED of aan ons allebei!

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol