We hebben het hier zelden over badpakken. Maar ook de geschiedenis van het badpak is natuurlijk een interessant stukje modehistorie. Gelukkig is er in Hoek van Holland een organisatie die deze zomer het badpak in het zonnetje zet (nou ja, zonnetjes zijn de laatste tijd soms ver te zoeken helaas …).

Stichting Wijkcollectie

Stichting Wijkcollectie biedt een platform voor de wijkverhalen in Rotterdam en bewaart deze als het immaterieel wijkerfgoed van de stad’Zo worden verhalen zichtbaar, bewaard en gedeeld. Niet met een grote verzameling van verhalen als einddoel, maar juist om van die verhalen te leren en ze in te zetten om verbinding en samenwerking te starten. Verhalen kunnen anderen inspireren, op ideeën brengen en mensen samenbrengen, daarom!  

Samen met bewoners, ondernemers en kunstenaars vertalen ze de wijkverhalen naar kunstvormen als film, muziek, beeldhouwen of poëzie. En nu dus ook naar textiel. 

Breiwerk in de Branding

Vanaf 18 augustus laat de Stichting Wijkcollectie een tentoonstelling zien in Hoek van Holland over Breiwerk in de Branding. Een logisch onderwerp voor zo’n plek! Er is een relatie met het 100-jarig bestaan van het Recreatieoord Hoek van Holland waar veel Rotterdamse families sinds jaar en dag de zomer doorbrengen. Een paar jaar geleden zag het ernaar uit dat dit stukje erfgoed zou gaan verdwijnen maar de toekomst ziet er nu weer beter uit. In de tentoonstelling zijn historische badpakken te zien en breipatronen uit de collectie van Museum Rotterdam. Deze worden afgewisseld met zelfgemaakte badkleding. Deze badkleding is gemaakt door de (tijdelijke) bewoners van Hoek van Holland voor de wedstrijd ‘Het mooiste zwempak van Hoek van Holland’. Tot 26 september kun jij ook nog meedoen met de wedstrijd!

Tentoonstelling Breiwerk in de Branding
Te zien: 18 augustus t/m 3 okt 2023
Adres: Huis van de Wijk ‘de Hoekstee’, Mercatorweg 50, 3151 CJ Hoek van Holland
Openingstijden: tijdens openingstijden van het Huis van de Wijk
Kosten: gratis 

Collectie Museum Rotterdam  badpak van donkerblauwe tricot wol 1920 – 1930

Wedstrijd ‘Het mooiste zwempak van Hoek van Holland’

Bij de tentoonstelling houden ze dus ook een wedstrijd. Natuurlijk over het mooiste zwempak maar dan eentje die zelf gemaakt is en niet gekocht! Leuk idee hoor!

Iedereen die in Hoek van Holland woont of er vakantie viert kan meedoen!  Dus ook iemand die er een dagje naar het strand gaat! Breien, haken, naaien en meer, alles is toegestaan. Het mag een zwembroek, badpak of bikini zijn en vast ook een moderne tussenvorm.

Als je meedoet wordt jouw zwempak onderdeel van de tentoonstelling in Huis van de Wijk ‘de Hoekstee’ of in Recreatieoord Hoek van Holland. De winnaars worden gekozen door bezoekers van beide tentoonstellingen. Ook zal een deskundige jury een stem uitbrengen. Meer informatie over hoe je mee kunt doen vind je hier.

Der Stichting Wijkcollectie heeft een leuk filmpje gemaakt over dit project en dat kun je hieronder zien.

Film voor tentoonstelling Breiwerk in de Branding – YouTube

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol