Grensverleggers

Het Wilde Oog, kunstenaarsduo Hans Lemmerman en Inge van Run, is al 22 jaar actief en bekend van het leggen van onverwachte dwarsverbindingen tussen erfgoed en de kunsten. In het project ‘Grensverleggers’ tonen zij de rijkdom van Spakenburgs klederdracht-erfgoed en de liefde voor beeldende kunst en theater. Resulterend in exclusieve kostuums, in een foto-tentoonstelling en twee boekjes met beelden en verdiepende teksten.

Marcel Musters in kostuum Aziz BekkaouiPeer van den Berg en Hendrikje Kuis in Spakenburgs rouwkostuum Foto Het Wilde Oog/Heleen Jonkman

Marcel Musters in kostuum Aziz Bekkaoui Peer van den Berg en Hendrikje Kuis in Spakenburgs rouwkostuum. Foto Het Wilde Oog/Heleen Jonkman

Concept

In Grensverleggers deel 1 komt de rijkdom van het project tot uiting via kostuum- en mode-vormgevers die een ambachtelijke techniek uit klederdracht of visserij als opmaat nemen voor een nieuw kostuum. Deze unieke kostuums worden gedragen en gefotografeerd door theatervernieuwers uit de jaren 80/90, zoals Gerardjan Rijnders en Marcel Musters.

Raymonde de Kuyper in Spakenburgs rouwkostuum en Manja Topper in kostuum Rob Birza
Foto Het Wilde Oog/Wout Nooitgedagt

In deel 2 vragen Hans Lemmerman en Inge van Run zich af: Wat ontstaat er wanneer je zeven beeldende kunstenaars een klederdracht-kostuum geeft dat ze mogen bewerken? Zeven Spakenburgse kostuums, zeven levens gedragen, zeven levens lang versteld. De kunstenaars laten zich leiden in hun ontwerp door een gedicht van Wislawa Szymborska, Nobelprijswinnares voor literatuur in 1996. Ze maken een concept bij het gekozen gedicht en geven vervolgens vorm aan hun beleving van de tekst. Zeven theatermaaksters die het theater hebben bevrijd van tradities, worden gefotografeerd in de unieke kostuums.

Grensverleggers 1 en 2 is een gelaagd project geworden, waarin erfgoed verbonden wordt met diverse kunsten (mode, poëzie, beeldende kunst, theater, fotografie).

Dankzij de uitgangspunten van Het Wilde Oog en de artistieke kracht van vormgevers en theatermakers transformeert de erfenis van Spakenburg tot een bruisende bron.

Hendrikje Kuis en Leny Breederveld in kostuum van Ronald Zuurmond
Foto Het Wilde Oog/Wout Nooitgedagt

Tentoonstelling
De rondreizende foto-tentoonstelling is te zien:

  • Theater Het Lichtruim Bilthoven: 5 juni-2 juli
  • De Observant Amersfoort: 3 juli-13 augustus
  • Theater de Meervaart Amsterdam: 5 september-15 oktober
  • Theater de Lieve Vrouw Amersfoort: 4 december-7 januari
  • Stadsschouwburg Utrecht: 8 januari-4 maart.

Boekjes

Van Grensverleggers 1 en 2 zijn boekjes verschenen met beeldmateriaal, concept, achtergrondinformatie. Boekjes die inspirerend en verdiepend zijn. Grensverleggers 1 en 2 kosten samen 18 euro incluis porto.

Voor informatie: wildeoog@gmail.com

Mode- en kostuumvormgevers: Aziz Bekkaoui, Lisanne Bovée & Jan Koelewijn, Petra Bresser, Linda Eijssen & Sam van den Bosch, Dorien de Jonge, Mirjam Pater.

Theatermakers: Peer van den Berg, Ko van den Bosch, Hans Dagelet, Marien Jongewaard, Marcel Musters, Gerardjan Rijnders, 

Beeldende kunstenaars: Rob Birza, John Konijn, Jan Koen Lomans, Sally Pittman, Laurien Renckens, Eva Spierenburg, Ronald Zuurmond.

Theatermaaksters: Marjorie Boston, Leny Breederveld, Dette Glashouwer, Marlies Heuer, Raymonde de Kuyper, Annemarie Prins, Manja Topper.

Fotografen: Heleen Jonkman, Wout Nooitgedagt,

Spakenburgse Diva: Hendrikje Kuis

Regie: Hans Lemmerman, Inge van Run

Scenografie: Miranda Lonink

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Nienke de Lange