In de middeleeuwen was het belangrijk dat iedereen kon zien hoe lang jouw familie al aan de macht was en van wie jij afstamde. Dat gebeurde met een zogenaamde successiereeks. Het Graventapijt is de successiereeks van de Graven van Holland, tot aan Floris V, de bouwer van het kasteel. Het tapijt wordt geborduurd door een groep vrijwilligers, waarbij gebruik wordt gemaakt van authentieke borduursteken en materialen.

Het ontwerp is speciaal voor Kasteel Radboud gemaakt door historicus Marius Bruijn, in de stijl, vorm en inhoud van rond 1300. Meer over dit project en de ontwerpen is te vinden in de Gravenkamer van het museum.

 

Uniek project: Een middeleeuws ambacht bewaren voor toekomstige generaties
Textiel is kwetsbaar en er zijn dan ook maar weinig West-Europese middeleeuwse wandtapijten bewaard gebleven. De bekendste en een van de oudste is het Tapijt van Bayeux. Kasteel Radboud wil met het Graventapijt het ambacht van deze wandkleden in ere herstellen, zodat de traditie en werkwijze bewaard blijft voor toekomstige generaties.

Startdatum: 20 augustus 2022 – 11:00
Einddatum: 21 augustus 2022 – 17:00

Maak kennis met middeleeuwse kunsten en textielbewerking tijdens het Graventapijt Themaweekend. Middeleeuws deskundige Marius Bruijn is te vinden in zijn kunst- en tekenatelier, terwijl de ambachtsvrouwen van Manus Occupatae (Bezige Handen) je laten zien hoe textiel in die tijd werd verwerkt. Uiteraard allemaal in middeleeuwse sferen. Het Graventapijt van Kasteel Radboud staat hierbij centraal.

Let op! Het themaweekend speelt zich zowel binnen als buiten af. De buitenactiviteiten zijn vrij toegankelijk. De binnenactiviteiten zijn in het museum, daarvoor heb je dan ook een museumticket nodig. Wil je zeker zijn van een tijdslot, dan kun je het beste je tickets van tevoren bestellen.

https://kasteelradboud.nl/winkel/events/graventapijt-themaweekend/

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Nienke de Lange