Voor veel creatieve beroepen heb je een beetje inspiratie nodig om tot beelden te komen. Een thema, een paar woorden, beelden, het kan van alles zijn.

Op de website van Weefnetwerk staat een aparte pagina waar je inspiratiebronnen kunt vinden. Ik heb hem vaak zien staan maar nooit gekeken wat daarachter vandaan komt. Vandaag toch eens gekeken …. en een verrassing gezien!

Naast informatie over weven in verschillende landen is er ineens de categorie: GEWEVEN GEBOUWEN. Het klinkt tegenstrijdig want de gebouwen zijn van harde steen, beton e.d. en weefwerk is zacht en soepel. Maar op de foto’s is duidelijk dat ook architecten op zoek zijn gegaan naar een inspiratiebron en die gevonden hebben in geweven patronen en iets van textuur op gebouwen.

The Rainbow Tree

Hierboven het woongebouw The Rainbow Tree in de stad Cebu op de Philipijnen. Het gebouw is ontworpen door Vincent Callebaut Architectures. In een tijd waarin radicale oplossingen gevonden moeten worden om de wereldwijde ecologische voetafdruk te verkleinen, hebben ze een 32 verdiepingen tellende, 115 meter hoge toren ontworpen, gebouwd van massief hout, omdat dit het enige natuurlijke, overvloedige en hernieuwbare materiaal is.

De toren is versierd met planten uit de naburige tropische bossen. Deze weelderige jurk van meer dan 30.000 planten, struiken en tropische bomen trekt een bloeiend weefpatroon over het hele gebouw  dat daardoor een vriendelijke uitstraling krijgt. En van dichterbij ziet het er dan zo uit:

 

Eemsmondgebouw

Dichter bij huis treffen we bij Delfzijl het Eemsmondgebouw aan. Het gebouw wordt gekenmerkt door  betonplastieken ontworpen door kunstenaar Jaap van der Meij. Die plastieken staan aan de zijkant. Het vooraanzicht is tegenwoordig echter een prachtig weefwerkje! Zie onder.

Het gebouw stamt uit 1969 en werd in 1973 in gebruik genomen. Het is in de jaren 1990 grondig gemoderniseerd en daarbij is  door Team 4 Architecten  dit mooie weefwerkje op de gevel toegevoegd. Het bestaat uit een vlechtwerk van gevelplaten, die zijn bekleed met een kameleonfolie. De kleur van de platen is afhankelijk van de gezichtshoek. Het kleurenpalet wordt nog dynamischer doordat de platen in een kromming aan de gevel zijn gemonteerd. Hieronder een foto van het ‘weefwerkje’ op de ene kant en de ‘plastieken’ op de andere kant.

   

En verder ….

De pagina van Weefnetwerk heeft nog meer van deze leuke voorbeelden. Je kunt ze hier vinden.

Kruisbestuiving in inspiratie kom je natuurlijk op veel meer plaatsen tegen! Denk maar aan tegelpatromen bijvoorbeeld. En niet alleen met weven! Ook quiltpatronen en kantversieringen kom je wel tegen op kleine en grote objecten. Leuk om eens op te letten!

   The Big Basket building in Newark (Ohio)

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol