Expositie weefwerk van Paulien van Asperen en Anneke Kersten in Museum Het Leids Wevershuis, Middelstegracht 143, 2312 TV Leiden. Zaterdag 2 maart t/m zondag 28 april 2024, open dinsdag t/m zondag 13-16 uur. www.wevershuis.nl.

Paulien van Asperen

Paulien (Kampen) keek altijd vol bewondering naar alle getouwen, garens en boeken in de weefkamer van haar schoonmoeder. En natuurlijk naar de weefsels die Thea van het getouw toverde. Jaren later erfde Paulien dit alles en schreef zich direct in voor een weefcursus van Anneke Kersten om de techniek onder de knie te krijgen. Na de eerste les was zij helemaal verkocht en sindsdien gaat er bijna geen dag voorbij dat Paulien niet weeft of een weefsel ontwerpt. Nog jaarlijks volgt zij cursussen, doet mee aan museummasterclasses en wedstrijden en exposeert regelmatig.
“Wat me erg boeit zijn repeterende abstracte elementen die visueel een eigen leven leiden of zelfs optisch misleidend voor het oog kunnen zijn. Deze effect probeer ik door een combinatie van weeftechniek en kleurgebruik te realiseren”.

Anneke Kersten

Anneke (Nijmegen) heeft in de jaren tachtig haar eerste weefopleiding gevolgd op een college in Eugene in de Amerikaanse staat Oregon. In de jaren negentig heeft zij zich verder ontwikkeld in de textielkunst door weefopleidingen in het Textielmuseum in Tilburg, de kaderopleiding Weven Speciaal en deelname aan museum-masterclasses. Door gebruik van koperdraad en andere verrassende materialen geeft zij kleur en vorm aan haar weefobjecten. “Landschappen en thema’s inspireren mij, daar ga ik mee aan de slag. Ik ga op zoek naar materialen, maak kleurenwikkels, verf en schilder, wik en weeg; veel aandacht voor het ontwerpproces. En eenmaal toe aan het weven, dan speel ik met de schering en inslag op het weefgetouw“.

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol