Het huis opleuken voor bezoek, is dat herkenbaar?

Fryslân boppe

Een groepje Friese meisjes, ooit ontstaan in mijn Groningse studietijd komt een paar keer per jaar bij elkaar om lief en leed met elkaar te delen. Dit keer ben ik de gastvrouw en juist in deze tijd zo vlak voor dat het een kersthuis wordt zijn de puntjes op de i ver te zoeken. Tijd om het huis alvast wat op te leuken en in een woonblad in de supermarkt zie ik deze kerstversiering. Mijn jute hart gaat er direct extra snel van kloppen en dus heb ik piepschuimen balletjes, kransjes en mos gescoord.  Ik ben tevreden met het resultaat.

Sinterklaas

Natuurlijk vergeet ik Sinterklaas niet en bak ik mijn traditionele gevulde speculaas om uit te delen. Een paar uur in de keuken is wel even een flinke aanslag op mijn lijf, deze quilter wordt blijkbaar een dagje ouder.

Crisis

Er is hier sprake van een kleine crisis. Gelukkig geen textiel crisis, maar wel een energie crisis. Wij zijn dus druk bezig het het aanvullen van de houtvoorraad, zodat de woonkamer en niet geheel onbelangrijk het atelier lekker warm is. De serre is een ander ding en het besluit is genomen, de gaskachel moet plaats maken voor een pelletkachel. Voor de kerst wordt het nog even slopen en bouwen.

Wij zijn tot de ontdekking gekomen dat er een run is op kachels en onderdelen en zo komt de kachel uit Friesland, de dakdoorvoer uit Emmeloord en de pijpen uit Vollenhove. De pellets zijn gelukkig wat dichter bij huis te koop. Al met al is het een heel gedoe waar veel tijd in gaat zitten.

Textiel

Het textiel krijgt daardoor wat minder aandacht, maar tussendoor probeer ik toch te werken aan mijn jute weef experiment. Tot nu toe is tijdens het weven nog maar  één jute kettingdraad gebroken en dat valt mij en de kenners hartstikke mee.

Als laatste 

Nog even een verhaaltje over de klimaatexpo 2022, die ik op de valreep heb gezien. Helaas ben ik niet verder gekomen dan de locatie kasteel Nijenhuis in Heino. Er is zoveel te zien dat de locatie Zwolle er bij in schiet. Ik deel een aantal foto’s die ik in en om het kasteel heb gemaakt.

Tot slot wens ik iedereen warme en vredige dagen. Tot de volgende keer in 2023, een bijzonder jubileum jaar voor het Quiltersgilde 

Namens het Quiltersgilde

Jo Huijsman

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Jo Huijsman