Je hebt mensen die tekenen en je hebt mensen die textiel maken. Soms lijkt het wel of de wereld zo in elkaar zit. Je ziet zelden een tekening op een borduurtentoonstelling en als er een expositie is met verschillende technieken dan is het werk meestal ook door verschillende mensen gemaakt.

Terwijl het toch zo leuk kan zijn om je ontwerpen op verschillende manieren uit te voeren -of daarmee te experimenteren!

Maartje van den Noort is iemand die dat doet en haar werk is tot 1 oktober te zien in de Katoendrukkerij, samen met de houten objecten die haar man maakt.

Maartje maakt schilderijen over botanische onderwerpen. Enkele daarvan zijn omgezet naar jaquard weefwerk en dat heeft een totaal andere beleving.  Heel mooi om te zien! Hoe ze daar zo bij gekomen is vertelt ze in een interview met Nieuwsplein 33. Ze zegt daarin:

Ik vond het ook boeiend wat het zou doen als ik een werk zou omzetten naar een ander materiaal. Gefascineerd door het werk dat gemaakt én te zien is in het Textielmuseum en wat daar gebeurde, maar ik durfde er alleen niet met mijn plaatjes en werk langs te gaan.
Ik had veel geld gespaard in 2018 en werd uitgenodigd bij het Textielmuseum om een project te komen maken in het weeflab en heb dat in vier werken uitgevoerd. Je krijgt een programmeur toegewezen die helpt bij het instellen van het weefprogramma die elke pixel van jouw werk omzet in het weefgetouw naar een combinatie van garen en draden. Dan ga je heel veel tests maken en daarna in spanning een eerste werk uit laten weven (elke centimeter weefwerk kost best wat geld dus voordat je een heel werk laat weven wil je het zeker weten). Vorig jaar heb ik weer veel geschilderd en daaruit zijn opnieuw twee textielwerken ontwikkeld.
Het hele interview met Maartje kun je hier lezen.
Interessante manier van werken hoor!
Je kunt in de Katoendrukkerij meerdere jaquardwerken-met-tekening bekijken!

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol