Kantkloskring Het Molenwiekje viert haar 40-jarig jubileum met een tentoonstelling. Op 25 en 26 maart is iedereen welkom om hun werk te komen bekijken in De Geubel, Hoofdstraat 4 in ‘s Gravenmoer.
De kantkloskring bestaat sinds 1983 in de huidige vorm en is actief in ‘s Gravenmoer en omgeving.
Op dit moment heeft de kring 45 actieve leden uit de hele regio. Het doel van de kring is het in stand houden van het cultureel erfgoed van het kantwerk van ‘s Gravenmoer.
De leden van de kring komen een keer per maand bij elkaar om samen te klossen aan eigen werk. Het is altijd leuk en inspirerend om te zien waar iedereen aan werkt. Daarnaast organiseren ze ook lezingen, doe-dagen en meestal een keer per jaar een dagje uit naar een kant-gerelateerde activiteit. Ook organiseren ze eens in de vijf jaar een tentoonstelling met werk van de leden.
Alle leden kunnen gratis gebruik maken van de bibliotheek met kantklosboeken.
Kenmerken van ‘s Gravenmoerse kant
De ‘s Gravenmoerse kant is een Torchon kant die zich kenmerkt door de schuine netslag. Hierdoor ontstaan vertikale lijnen in. De gebruikte motieven zijn geometrisch met vierkante en rechthoekige vormen die vaak omgeven zijn door een dikke draad. De ‘s Gravenmoerse kant wordt meestal geklost met Egyptische katoen.
De gebruikte motieven vinden hun oorsprong in de leefomgeving van de kantwerksters. Als voorbeeld:
* molenwiekje in een familie van molenaars
* boot in een familie van schippers
* boom in een familie van fruittelers.
Het Molenwiekje