De Nederlandse Kostuumvereniging houdt af en toe een online lezing waar je gratis naar kunt kijken. De eerstvolgende is op woensdag 22 mei a.s. De lezing gaat over de wereld van de Fashion Tech Designer Marina Toeters.

Marina Toeters

Marina Toeters, beweegt zich als Fashion Tech Designer op het snijvlak van techniek en fashion design. Mede door middel van het door haar opgerichte platform By-wire.net stimuleert zij de samenwerking van de mode-industrie met technische innovaties. Zij richt zich daarbij op de realisatie van kledingstukken die een toegevoegde waarde bieden aan het dagelijks gebruik. In dit verband adviseert zij over de invulling van het onderzoek en de productontwikkeling in het designproces, zoals de conceptontwikkeling tot prototypes. Als designer ontwerpt en ontwikkelt zij concepten, waarbij zij de modewereld wil inspireren en laten zien hoe deze rol ook zou kunnen worden ingevuld.

Naast designer is Marina ook docent en onderzoeker bij de Modeafdeling van de HKU en de afdeling Industrial design bij de TU/e.

Onlangs heeft Marina de studio Fashion Tech Farm in Eindhoven geopend, waarmee zij ruimte en faciliteiten biedt voor kleinschalige productie van innovatieve mode. Marina nam op 22 maart jl. deel aan het Hi-Tex symposium dat door het Textielmuseum in Tilburg georganiseerd werd in samenwerking met de Textielcommissie. De online lezing biedt u alsnog de kans om kennis te maken met de intrigerende wereld waarin Marina zich beweegt.

Hieronder een impressie van waar Marina mee bezig is. Ze is een toonaangevende persoon in de vernieuwing en verduurzaming van de kledingindustri.

Eindhoven Innovation Cafe online 4-6-2020, by Marina Toeters (youtube.com)

Nederlandse Kostuumvereniging

De Nederlandse Kostuumvereniging werd in 1980 opgericht als platform voor geïnteresseerden in mode en streekdracht. De vereniging verbindt kleine en grote verzamelaars, museumconservatoren, docenten en studenten uit het modeonderwijs, kortom mensen met een passie voor kleding, van middeleeuwen tot hedendaagse haute couture. In 2001 fuseerde de vereniging met de Eerste Nederlandse Vereniging van Kantliefhebbers ‘Het Kantsalet’ (1925-2000).

Het behoud van en kennisuitwisseling over mode, streekdracht en kant zijn belangrijke invalshoeken. Leden kunnen volop contacten leggen, informatie inwinnen of gewoon genieten van mooie kostuums en accessoires op themadagen met bijzondere shows of presentaties en tijdens excursies naar actuele tentoonstellingen. Op de eerste zaterdag in maart vindt de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering plaats in combinatie met een uitgebreide markt voor Antiek Textiel.

In het Jaarboek Kostuum publiceren ze artikelen op het gebied van kostuum, kant, mode en streekdracht door zowel professionele kostuumexperts als deskundige liefhebbers. Daarnaast komt vier maal per jaar het Bulletin uit met actuele informatie, o.a. over tentoonstellingen in binnen- en buitenland.
Het Fonds ondersteunt met een bijdrage op verzoek museale aankopen, publicaties en wetenschappelijk onderzoek op het gebied van kostuum, kant, mode en streekdracht.
De driejaarlijks uit te loven Bosch-van de Kolkprijs komt voort uit de samenwerking met de Stichting Nederlandse Volksklederdrachten ‘Collectie Koningin Wilhelmina’.

Jak in bedrukt linnen, Engeland, en rok in gequilt zijdesatijn, 1770-1790. Coll. Jacoba De Jonge. MoMu Antwerpen © Hugo Maertens

Meedoen aan de online lezing

De lezing wordt -zoals gezegd- gehouden op woensdag 22 mei a.s. om 20.00 uur. Je kunt gratis kijken via de link op de website van de Kostuumvereniging. De link vind je hier. Je hoeft je niet vantevoren aan te melden.

Een opname van de lezing komt tzt beschikbaar via YouTube.

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol