Vanaf 16 juni 2022 is in Castellum Hoge Woerd de expositie ‘Compostkleding’ te zien. Op de expositie laat Utrecht Natuurlijk samen met acht kunstenaars, ondernemers en wetenschappers zien hoe fashion als voer voor je moestuin en de moestuin als voer voor je fashion kan dienen.
Als de mens over 200 jaar iets wil leren over hoe wij eruit zagen, dan hoeven ze niet ver te zoeken. We laten onze sporen overal achter. Van de stranden bij de Ghanese metropool Accra tot gekleurde rivieren in het landschap – nieuw en afgedankt textiel vindt zijn weg over de hele wereld en verdwijnt diep in de haarvaten van onze samenleving en natuur.
Hoe anders was dat in de tijd van de Romeinen. Er is bijna geen textiel teruggevonden, simpelweg omdat alles biologisch afbreekbaar was. Op het historische Castellum Hoge Woerd in Utrecht zoeken we naar een nieuw verhaal: fashion als voer voor je moestuin en de moestuin als voer voor je fashion.
Utrecht Natuurlijk heeft acht kunstenaars uitgenodigd die in Castellum Hoge Woerd laten zien hoe het anders kan – vriendelijker voor moeder natuur en onszelf. Marijke Bongers, Ilse Kremer, Marije Dijkstra, Loes Pennings, Dasha Tsapenko, Thomas Bruins en Jan Coolen hebben zich voor hun werken laten inspireren door de natuur, de tuin en de geschiedenis. Ontdek hoe vruchtvezels, brandnetels, koeienmest en avocadopitten uit de tuin én uit de afvalbak verwerkt zijn tot textiel, bekijk leren accessoires gemaakt van mycelium, aanschouw een levensgroot mensfiguur van planten en meer. Kom langs en laat je inspireren!

Compostkleding

Een natuurlijke toekomst voor onze fashion
Je kleding als grondstof voor de moestuin. En andersom: de tuin als grondstof voor je kleding. Dat is het uitgangspunt voor het project Compostkleding.
Van 16 juni t/m 16 oktober 2022 zie je op Steede Hoge Woerd hoe we anders met onze kleding om kunnen gaan. Hoe kan kleding bijdragen aan een groene, leefbare stad? Laat je inspireren door het textiel van de toekomst. Wat kunnen we leren van de Romeinen die 2.000 jaar geleden rondliepen op het Castellum Hoge Woerd? Hoe voelt leer van paddenstoelen? En welke kleuren krijg je als je verft met de natuur? Doe mee met workshops, laat je verwonderen door beeldende kunst en ervaar de verrassend kleurrijke wereld van plantaardig textiel.
Bekijk alles over de expositie en kunstenaars op de tentoonstellingspagina.
16 juni t/m 16 oktober 2022.

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Nienke de Lange