Het jaar is alweer een paar weken oud en misschien maak je nu al plannen voor de vakantie en zo. Want het zou jammer zijn als je straks te laat bent en alles is vol. Je ziet overal de nieuwe folders en reclamefimpjes verschijnen met aantrekkelijke aanbiedingen.

Het is dus ook de tijd om eens te gaan kijken wat er dit jaar te beleven valt op het gebied van cursussen en workshops. Geen glossy folders helaas! Je moet een beetje de weg weten waar je terecht kunt voor iets wat je leuk vindt. En daarvandaan kom je dan wel wer op verdere informatie.

We laten je hier een paar mogelijkheden zien voor langere en kortere workshops die misschien wat voor je zijn!

Hawar

Dit Textielinstituut in Oldeberkoop heeft een breed cursusprogramma met allerlei vormen van textielbewerking.en -verwerking. Er zijn kunstklassen over Beeldend werken met Textiel die het hele jaar duren (1x per maand) en natuurlijk de bekende Zomerweken over onder meer printen en verven, vilten en ontwerpen. Daarnaast zijn er korte workshops van 1 of 2 dagen over mixed media, borduren, vilten, wolbewerking en nog veel meer. Buitenlandse lesgevers zijn dit jaar Dionne Swift en Jeanette Appleton. Het hele lesprogramma kun je hier bekijken. De omgeving is er ook mooi dus waarom zou je er niet een kleine vakantie van maken?

Kunstacademie online

Ook Marjolein van der Stoep heeft dit jaar enkele speciale textielworkhops in haar programma opgenomen. Zo is er eind februari een over Kleurgebruik en in maart over Wild borduren en appliqueren, in april een over Freeform haken en in juni een hele spannende over Wikkelen, knopen, vlechten en weven. Daarnaast heeft ze natuurlijk ook nog langere cursussen over je persoonlijke ontwikkeling als kunstenaar en de hulpmiddelen die je daarbij kunt inzetten. Meer informatie over de workshops en cursussen vind je hier.

Museum de Kantfabriek

In Horst loopt het al behoorlijk hard met de aanmeldingen voor workshops in Museum de Kantfabriek. Ze bieden een veelzijdig programma voor alle leeftijden. Het is een van de weinige plekken waar je een cursus kunt volgen in het kantklossen! Ook in het maken van een ontwerp voor moderne kant! Zowel beginners als gevorderden kunnen er terecht. Maar wel handig als je een beetje in de buurt woont want de lessen zijn ‘s avonds (is er animo voor een dagcursus?). Verder hebben ze een aantal leuke, bijzondere onderwerpen zoals een workshop over plisseren, werken met hout en textiel, freestyle weven, trapunto en breien met papier. Het hele programma kun je hier bekijken.

   

…. en verder …

Er zijn natuurlijk veel meer plekke waar je leuke cursussen kunt vinden! Binnen de STIDOC-verenigingen worden vaak ook lessen gegeven. De LOKK is bezig haar workshop- en cursusprogramma voor het kantklossen te herzien. Volg op hun website wat daar uit gaat komen! Als je al een beetje thuis bent in het klossen kun je op hun website ook veel patronen vinden die je zelf kunt uitproberen. Of je kunt lid worden van een kring en daar meedoen aan het delen van kennis.

Op het gebied van het weven bestaat er een degelijk cursusprogramma. Zo is er de Weef Opleiding Nederland (WON) waar je het ambacht kunt gaan leren. De studiegids vind je hier. De opleiding wordt georganiseerd door het Weefnetwerk dat daarnaast nog allerlei andere cursussen verzorgt. Dat programma vind je hier. Je kunt bij hen zelfs een weefgetouw huren! Handig als je gewoon eens een beginnerscursus wilt proberen!

De ViltKontaktGroep heeft geen eigen opleidingen maar wel een overzicht van viltateliers op hun website. Daar vindt je er ook een aantal die cursussen en workshops geven. Misschien wel bij jou in de buurt!

Ook Merkwaardig heeft geen eigen opleidingen op het gebied van borduren. Wel vind je op hun website een aantal patronen waarmee je zelf aan de slag kunt gaan. In hun Facebookgroep Merkwaardig motief per maand worden ervaringen uitgewisseld door leden en niet-leden.

Natuurlijk kun je ook bij Quiltersgilde, Nederlandse Kostuumvereniging en Vrouwen van Nu workshops volgen of meedoen aan excursies maar dan moet je op dit moment eerst nog lid worden. Op beurzen en tentoonstellingen geven ze vaak gratis korte workshops om kennis te maken met textiele ambachten. Hieraan doen de andere STIDOC-verenigingen ook mee.

Veel plezier met je workshops of cursus!

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol