Begin november 2022 werd TRC-Leiden benaderd door Henk van Nierop over enkele stukken kant die afkomstig waren van zijn tante Johanna van Nierop. En toen bleek al snel dat de kantgeschiedenis van zijn tante behoorlijk interessant was.

Misschien deed de naam al wat bellen rinkelen bij de doorgewinterde kantliefhebbers.  Want Johanna van Nierop was in 1925 een van de oprichters van Het Kantsalet, een groep dames die zich inspande voor de verzameling van antieke kanten voor de collectie van het Rijksmuseum en voor het maken van tentoonstellingen over kant. Ze was ook de eerste voorzitter van het Kantsalet.

Johanna zelf deed nog veel meer voor het Rijksmuseum. Ze zorgde er bijvoorbeeld voor dat de kanten goed beschreven en bewaard konden worden. Het Rijksmuseum heeft veel mooie antieke kanten te danken aan haar inzet.

Toen ze overleed liet ze kanten en een notitieboekje met aantekeningen over de herkomst en geschiedenis van kant na aan haar nicht. Dat was de moeder van Henk van Nierop.

Haar achterneef heeft onder meer het notitieboekje aan het TRC gegeven. Ook schreef hij een interessante blog over zijn (oud)tante waarin ook aandacht is voor haar persoonlijke geschiedenis.  Die ook heel interessant is en een tijdsbeeld geeft van iemand uit een Joodse familie van voor de 2e wereldoorlog.

Alles is uitgebreid te zien en te lezen op de website van TRC-Leiden. Als je een afspraak maakt met TRC kun je het misschien wel gaan bekijken.

In 2001 is het Kantsalet opgegaan in de Nederlandse Kostuumvereniging. Het Kantsalet heeft dus bestaan van 1925 tot en met 2000.

Het notitieboekje van Johanna van Nierop

 

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol