Museum de Kantfabriek heeft vanaf  2 juni een nieuwe expositie. Deze keer een solo-expositie van beeldend kunstenaar Fransje Killaars getiteld: ‘Een staat tot een en Een staat tot allen‘.
De aanleiding voor deze expositie is het feit dat 50 jaar geleden in Horst de Oudheidkamer is opgericht. Dat wordt gevierd met een kunstproject in en rondom twee bijzondere rijksmonumenten, die elk een bijzondere museale collectie beheren: de Sint Lambertuskerk/ de Schatkamer en Museum de Kantfabriek.

De expositie

De aanwezigheid van beelden van beeldhouwer Piet Killaars (1922-2015) in de kerk was een extra reden om de Sint Lambertuskerk te betrekken bij de expositie van zijn dochter Fransje Killaars in Museum de Kantfabriek.
Het werk van Fransje Killaars (Maastricht, 1959) gaat over textiel en kleur. Kleuren, die een dialoog met elkaar en de omgeving aangaan. Ze maakt installaties van stof waar vaak een element van herhaling aanwezig is en iets aan het zicht wordt onttrokken, waardoor het juist extra aandacht oproept.

Hieronder een video waarin Fransje Killaars vertelt over haar werk en manier van werken.

Fransje Killaars (youtube.com)

Een staat tot een

Voor de Sint Lambertuskerk heeft ze twee site-specific installaties bedacht, één in de kerk en één rondom de kerk.
In Museum de Kantfabriek zijn twee installaties van haar te bekijken. De installatie “24 Hours” (2005) bestaat uit bontgekleurde, geweven dekens over wat ogenschijnlijk opgestapelde matrassen lijken te zijn, maar echt weten wat er onder de dekens schuilgaat weet de bezoeker niet.

Een staat tot allen

Deze installatie is een nieuw werk dat Killaars speciaal maakte voor deze expositie. Deze roept associaties op met persoonlijke vrijheden en vrijheid in het algemeen, die ondermijnd worden wanneer er sprake is van macht, machtsmisbruik in welke vorm dan ook. Ook zal in museum de Kantfabriek een documentaire over Fransje en haar werk te zien zijn. Deze is gemaakt door haar dochter, documentairemaakster Céline Villevoye.

Praktische informatie

Deze expositie werd mede mogelijk gemaakt door sponsoren Mondriaan Fonds, gemeente Horst aan de Maas en Culturele Hotpot.

Te zien van 2 juni tot en met 8 september. De openingstijden van het Museum zijn dinsdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol