Nog een maandje punchen, borduren en nog wat meer geknutsel aan de laatste twee uit de serie van zes en dan is het project  waar ik ruim een jaar aan heb gewerkt klaar.

Nu ben ik toe  aan een nieuwe uitdaging  en  heb ik input nodig voor nieuw werk. Ideeën zijn er, maar even van het erf af levert misschien nieuwe inzichten op.  De synagoge Enschede en een keramiek tentoonstelling in kasteel Ruurlo, een dependance van  museum More staan al langer op mijn wensenlijstje.

Synagoge Enschede

Eindelijk komt het ervan, een bezoek aan de synagoge in Enschede. Al sinds 1928 is het monumentale gebouw een sieraad voor de stad Enschede. De Amsterdamse Karel de Bazel (architect, graveur, tekenaar, meubelontwerper, tapijtontwerper, glaskunstenaar en boekbandontwerper) heeft in opdracht van de textielfabrikant M.I. Menko de synagoge ontworpen.  Duidelijk zijn in het ontwerp van de Bazel de art-deco stijlelementen uit de Amsterdamse School te herkenen in combinatie met de oriëntaalse stijl van de grote sjoel heeft dit geleid tot een bijzonder totaalontwerp.  Ondanks de bewogen geschiedenis is de synagoge en het interieur nog vrijwel in tact.

Tijdens de rondleiding vol met ontroerende verhalen en mijn ogen gericht op de negen meter hoge koepel met een enorme bronzen lichtkroon en de mozaïeken van Venetiaans glas bedekt met bladgoud maakt mijn brein overuren. Ik zie prachtige patronen en kleuren. Samen met de historie en de problematiek in de huidige tijd is de inspiratie compleet.

Koos Buster

Van een heel andere orde is een bezoekje aan de tentoonstelling van Koos Buster in Kasteel Ruurlo. In het prachtig gerestaureerde kasteel word ik vrolijk van de de keramieken werken van Koos Buster.

Het is kleurrijk, het is hilarisch en wat nog meer? De kijker mag het zelf beoordelen. In ieder geval is het contrast met de omgeving groot en zet het mij heel erg aan het denken.

gefotografeerd in een studio met een witte achtergrond en het zelfde object tentoongesteld  in het kasteel Ruurlo.

Nog meer kleur

In maart ga ik mij nog even onderdompelen in mijn “oude” liefde Kaffe Fasset. Quiltwinkel Margreet Otto organiseert van 19 t/m 23 maart de week van Kaffe Fassett. Nog nooit van hem gehoord neem dan een kijkje op de website van  Kaffe Fassett en er gaat een kleurrijke wereld van lapjes en draadjes voor je open. Voor meer nieuws over de feest week kijk dan even op de website van Margreet Otto

Proefjes

Op het weefgetouw heb ik nog wat kettingdraden over  en daar maak ik nu drie kleine proeflapjes. Het is nog niets en het schreeuwt om een verdere bewerking, maar dat wil ik ook. Tenslotte wil ik gelaagdheid in mijn werk en de quilt lagen is nog steeds mijn uitgangspunt.

 

Een hartelijke quiltgroet ook namens het Quiltersgilde

Jo Huijsman

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Jo Huijsman