In het blog van 1 januari vertelde ik over  Nieuwe Meesters in het Twentse Landschap.  De Twentsche Courant Tubantia, het Rijksmuseum Twenthe en de Museumfabriek zijn de afgelopen maanden op zoek geweest naar nieuwe meesters van het Twentse landschap. Uit de 250 reacties zijn 40 odes aan het Twentse landschap geselecteerd,  waaronder drie textiele werken.!!!!!!!!!

Jammer

Mijn abstracte weergave van het veranderende Twentse landschap hoort niet bij de gelukkigen.  Het gerecyclede materiaal, de link naar de landschapsproblematiek, het verven in de kleuren van het Twentse landschap  en het weven in een modern jasje, de link naar het textielverleden is achteraf gezien veel te algemeen.

Ik ben volledig voorbij gegaan aan de insteek van de wedstrijd; vertolk  je mooiste plekje in Twente. De jury heeft daar natuurlijk ook op geselecteerd.  Het is dus ook wel een beetje dom van mij dat ik daar volledig aan voorbij ben gegaan en ik heb er ook weer heel veel van geleerd.

Drie werken van textiel

Het is hartstikke fijn dat er tussen alle schilderijen toch drie textiele werken zijn geselecteerd.

 Waterrad van Singraven

Truus Kruitbosch-Kooijker heeft haar vakantieherinneringen aan Twente verwerkt in een prachtige quilt waarin het waterrad van Singraven is weergegeven. De watermolen was voor de eigenaar van het landgoed Singraven de belangrijkste inkomstenbron en werd diverse malen door de schilders Jacob van Ruisdael (1628 – 1682) en zijn leerling Meindert Hobbeman (1638 – 1709) geschilderd. Hiervan hangen doeken in het Louvre in Parijs en in de nationaal Gallery in Londen en nu hangt Truus met haar watermolen in de Museumfabriek.

De Kroeseboom

Riek Kroeze-Willemse haar mooiste plekje in Twente is de Kroezeboom op de Fleringer Es. Het is een zomereik en naar alle waarschijnlijkheid één van de oudste bomen van ons land.  Kroezeboom betekent kruisboom: een boom die een grens of een kruispunt aangeeft.  Riek heeft de Kroezeboom  gemaakt in de Kimekomi patchwork techniek. Het is een techniek uit Japan. Er wordt een patroon getekend op foamboard en vervolgens met een mesje gesneden. De stof wordt over het patroon geplaatst en in de sneden gestopt vertelt Riek. Kimekomi betekent letterlijk “in een groef stoppen”.

Rieneke Woelderink

Helaas weet ik niet wat Rieneke haar werk verbeeld. Wel weet ik dat Rieneke beeldend kunstenaar is en  in haar  Studio MOOIZ      staat liefde en aandacht voor de dingen centraal. Natuur is een inspiratiebron en dus is deze windstrijd op haar lijf geschreven.

De Museumfabriek

Heb je interesse om alle moois te bewonderen, tot 29 februari is de tentoonstelling te zien in De Museumfabriek   De museumfabriek ligt in de wijk Roombeek. De wijk is vooral bekend geworden van de vuurwerkramp in 2000. Het is nu een eigentijdse wijk met enkele oude elementen die de ramp hebben overleefd.  Het is mooi geworden en interessant om de wijk te verkennen.  Een  georganiseerde rondleiding  in Roombeek maakt de wandeling nog mooier.  Op loopafstand ligt het Rijksmuseum Twenthe. Een dagje Enschede is dus meer dan de moeite waard.

een  hartelijke quiltgroet, ook namens het Quiltersgilde

Jo Huijsman

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Jo Huijsman