Jan Houtman – Notenkraker
Al eeuwen maken borduursters merklappen, waarbij vaak voorbeelden van vroeger worden nageborduurd.
Jan Houtman ontwierp ze zelf. Met veel succes. Zijn merklappen genieten wereldwijd bekendheid. Het bijzondere is dat hij geen ontwerp vooraf maakte, maar ‘gewoon’ begon te borduren. Het ontwerp kreeg geleidelijk aan vorm. Jan Houtman overleed op 14 juli 2007 in zijn woonplaats Aerdt, waarmee Nederland een van haar invloedrijkste handwerkkunstenaars verloor.
Borduurmuseum ‘Het losse steekje’ in Barneveld heeft vanaf 14 maart een tentoonstelling van origineel werk van Jan Houtman.
Historie
Vanaf 1968 maakte Jan Houtman merklappen naar eigen ontwerp. Hij heeft er zo’n honderddertig gemaakt.
In 1988 organiseerde het tijdschrift Handwerken zonder Grenzen een borduurwedstrijd voor mannen. Hij won toen een prijs met een speciale kerstmerklap. Henriette Beukers, de hoofdredactrice van het tijdschrift, vond dit zo’n aardig idee dat zij nog diverse malen een kerstmerklap van zijn hand in Handwerken zonder Grenzen publiceerde. Uitgeverij Cantecleer gaf naar aanleiding daarvan tweemaal een boek met ontwerpen van kerstmerklappen van hem uit.
Jan Houtman – Levensboom
Boeken
Behalve twee boeken over kerstmerklappen (Kerstmerklappen en Meer kerstmerklappen) maakte hij nog enkele boeken met merklappatronen:
– Familiemerklappen met borduurpatronen
– Merklappen met bloemen met borduurpatronen
– Gelegenheidsmerklappen met borduurpatronen
Alle boeken zijn uitgegeven door Uitgeverij Cantecleer en alleen tweedehands verkrijgbaar.
Er is een boek over zijn leven getiteld: ‘Een leven in kruissteek/ A life in cross stitch’. Ook dat is alleen tweedehands verkrijgbaar. Dit boek is het verhaal van zijn leven en werken tegelijk, want Houtman borduurde alles wat hij in zijn leven had meegemaakt en verwerkte zo ook de moeilijke dingen. Hij gaf ook aan zijn bezoekers het advies om dat te doen.