Het is zaterdag als ik dit verhaaltje voor het textielplatform schrijf. Vanmorgen tijdens het verzorgen van de beestenboel voel ik het voorjaar en zie ik overal sneeuwklokjes tevoorschijn komen.

De komende week beloofd mooi weer, maar vooral hier in het oosten worden de nachten koud.  Gelukkig is de wat saaie januari maand voorbij gevlogen en de door  het Quiltersgilde georganiseerde steekproeverij van  Cherilyn Martin heeft hier flink aan mee geholpen.

Ik heb er al uitgebreid over vertelt op het blog van het Quiltersgilde, maar wil dit super leuke verhaal ook delen met alle textielliefhebbers.

Steekproeverij

Comfortabel op de bank met Cherilyn op onderzoek. De uitleg over het oefenen met het maken van patronen met voor de hand liggende materialen zoals takjes, bubbeltjes plastic, kurken enzovoorts, enzovoorts smaakt naar het zelf aan de slag gaan. Eerst op papier en daarna op stof. Ook het aanbrengen van accenten met tekens, lees borduursteken in allerlei soorten en maten werkt verslavend.

Herinnering

Tijdens de tweejarige opleiding Quilten Speciaal heb ik ook les gehad van Cherilyn  en ik heb mijn hele dikke lesmap maar weer eens doorgebladerd. De QS  lessen van Cherilyn zijn vooral gericht zijn op het  machine borduren, maar er is heel veel herkenning.

proeven tijden QS: punten en lijnen,  oefenen met de naaimachine en een werkstukje maken waarbij het strand de inspiratie is

de opdracht waarbij mijn inspiratie de knotwilg is

De online lessen worden afgesloten met een eindopdracht. Je bent vrij om er wel of niet aan mee te doen, maar het is natuurlijk heel erg leuk en tijdens de jubileum tentoonstelling van het Quiltersgilde kan het resultaat live met Cherilyn worden besproken.

Onderlaag

Na mijn wat onbesuisde aankoop van een weefgetouw bij de kringloop vorig jaar februari heb ik na heel veel gestoei mijn doel bereikt; een ketting van naturel jute met een inslag van geverfde jute, afgewisseld met wollen draden.

Het is een perfecte onderlaag om er verder mee aan de slag te gaan. Tenslotte ben ik een quilter en dus wil ik dat het eindresultaat uit meerder lagen bestaat. De punchmachie, lontwol en organza maakt het interessanter en niet geheel onbelangrijk, ik heb  mijn tweede te laag te pakken

Nu is het tijd om de derde laag toe te voegen. De steekproeverij komt hierbij goed van pas en natuurlijk ook de borduurcursus van Mariet Rankenberg die ik alweer meer dan vier jaar geleden volgde bij   het textielinstituut Hawar  en waar ik ook veel plezier van heb.

het is wel een strijd, de lap heeft reuze veel aantrekkingskracht op Okkie de poes

Inspiratie

mijn werktitel is onder de oppervlakte en de inspiratie haal ik uit het boek Zeewieren waarin de prachtigste foto’s staan van de in ons land voorkomende wieren. Als kind opgegroeid aan de Waddenkust glibberde ik er overheen en stond ik in de zee om wieren uit het water te vissen. Natuurlijk kan ik het onderwerp onder de oppervlakte  ook veel breder trekken. Wat speelt er onder de oppervlakte van een persoon, een gezin, een familie, een groep, een land? Het is een onderwerp waarop ik eindeloos kan doorborduren. Maar eerst stort ik mij op de Hypoglossum hypopglossoides oftewel Tongwier. De kleur is roze tot rood.

voorbereidende werkzaamheden

het begin is er

 

Over een maand het vervolg van het wieren feestje en voor jullie allemaal ook namens het Quiltersgide een happy groet,

Jo Huijsman

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Jo Huijsman