Hieperdepiep ik ben jarig en vier mijn kroonjaar met een tuinfeestje. In oktober is dit best wel bijzonder en in mijn herinneringen is het maar  één keer eerder voorgekomen.

een toost op het leven

Bezig weekje

De laatste week van mijn ‘oude jaar’ is een druk weekje met een geweldig leuke dag voor de medewerkers van het  Quiltersgilde, een workshop en een museum bezoek.

Maar allereerst zet ik nog even thuis de puntjes op de i. Daardoor moeten de lapjes en draadjes even wachten.

De medewerkersdag  van het Quiltersgildeis  zo gezellig. Heel veel leuke ontmoetingen en een top workshop met droogvilten. In de auto op de terugweg kom ik tot de ontdekking dat ik vergeten ben foto’s te maken.

De workshop met  Merie Rijnberk  doe ik samen met mijn zusje.  Het is niet direct iets met textiel, maar ik geeft er toch weer een jute draai aan.  De opdracht is je levensweg uitbeelden, een onderwerp dat past  bij een kroonjaar.  Na een uurtje materiaal verzamelen in het bos en een lekkere lunch is het hartstikke leuk om er mee aan de slag te gaan.

De schors staat voor  mijn liefdevolle  ouders,. Dit is mijn basis, het stevige fundament. De eerste 20 jute omwentelingen verbeelden mijn jeugd, de drie knopen zijn mijn zusjes die heel belangrijk voor mij zijn. Daarna volgen  heel veel omwentelingen met een prominente knoop voor mijn lief, mijn steun en toeverlaat. De laatste knoop is het begin van mijn pensioen en mijn textiele carrière. De rest van mijn levensweg is nog een open boek.

Als laatste wil ik nog wat vertellen over mijn bezoek aan Museum Staal. Hier beleef je het landschap, de geschiedenis en de cultuur van de Achterhoek. Het verleden en heden zijn op een verrassende manier met elkaar verbonden. Het is een klein modern super leuk museum.

Het in het oog springende vloerkleed. de rode achtergrond en de groene tinten van de sassafras-bladeren trekken direct mijn aandacht. In ons land komt de sassafras nauwelijks voor, maar in Almen staat een klein groepje sassafrasbomen aan het Twentekanaal.

Ook het behang met de vogels die leven aan de oevers van het  riviertje De Berkel, de film over het theekoepeltje in alle seizoenen en de vele leuke objecten zijn de moeite van het bekijken waard.

Projectje

Op de weefles ben ik begonnen aan een nieuw projectje. Ik ga de Theo Moorman techniek leren. Ik weet niet of ik hier wat mee kan in een Quilt, maar het is leuk om te ontdekken hoe het werkt.

Thuis staat er inmiddels  jute op mijn “nieuwe” acht schachts weefgetouw, mijn nieuwe uitdaging.  Verder moet ik mij ook nog een beetje voorbereiden op een expositie met het kunstcollectief Diversity eind oktober / begin november. Ach, ik weet nu al dat de maand oktober voor mij veel te weinig dagen heeft. Dus ga ik met dit verhaaltje stoppen en ga aan de slag met de lapjes en draadjes.

Hartelijke groet ook namens het Quiltesgilde.

Jo Huijsman

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Jo Huijsman