Onze relatie met huishoudtextiel is door de jaren heen flink veranderd. In de damastpresentatie in het Textielmuseum ontdek je meer over deze geschiedenis en duik je in het verhaal van de – een tijd geleden – toonaangevende ontwerper Kitty van der Mijll Dekker. Deze historie vormde een inspiratiebron voor de hedendaagse ontwerper Vera Roggli.

In de 19e en begin 20e eeuw ging men anders om met huishoudtextiel dan vandaag de dag. Zo had je verschillende soorten doeken in je keuken met ieder een eigen functie (de pannendoek, de theedoek, de koksdoek, etc.), haalden de hogere klasse voor speciale gasten of gelegenheden het zuiver witte damasten tafelgoed tevoorschijn en verzamelden jonge vrouwen alle onderdelen van hun textiele uitzet als voorbereiding op het huwelijk. De producten waren vaak eenvoudig van ontwerp en vooral gericht op functionaliteit. Kitty van der Mijl Dekker is een van de eerste textielontwerpers uit die tijd die hier verandering in bracht. 

Kitty van der Mijll Dekker

Kitty was een Nederlandse textielkunstenares. Zij staat bekend als degene die de theedoek in Nederland heeft gemoderniseerd. Door de geometrische vormen, de weeftechniek en de kleuren week haar werk af van het geblokte huishoudtextiel dat in die tijd populair was. Naast huishoudtextiel maakte ze ook vloer- en wandkleden. Van der Mijll Dekker was getrouwd met de Duitse architect Hermann Fischer, een studiegenoot van het Bauhaus.

Tot 1966 werkte ze in haar eigen handweverij De Wipstrik, gevestigd in haar woonhuis. Daarnaast was Van der Mijll Dekker vanaf 1935 ook als ontwerpster aan de slag gegaan bij Linnenweverijen E.J.F. van Dissel en Zonen in Eindhoven.[3]

Tijdens haar leven ontving ze diverse prijzen, waaronder de zilveren medaille op de Triennale Milaan in 1933, de gouden medaille op de Wereldtentoonstelling van 1935 te Brussel en de Prix d’honneur in 1935 te Parijs. Werk van Van der Mijll Dekker is onder andere te vinden in de collectie van het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum en het Textielmuseum.

Vera Roggli

Vera Roggli (1991), textielontwerper uit Antwerpen, wil een textiel object graag volledig begrijpen en ontdekken welke verhalen ze vertellen. In haar ‘Thread by Thread’-project gebruikte ze een eenvoudige theedoek als mentor. Door de doek draad voor draad te ontleden, ontdekte ze de complexiteit van geweven structuren. Met deze inzichten maakte ze ‘portretten’ op industriële weefgetouwen, waarbij ze haar kennis deelde die ze opdeed tijdens samenwerkingen met wevers, ambachtslieden en andere textielhelden achter de schermen. Vera hoopt dat haar creaties mensen inspireren om nieuwsgierig te zijn naar de verhalen en vakmanschap achter alledaagse textiel.

Waar en wanneer

De tentoonstelling ‘Drogen met Design – Kitty van der Mijll Dekker X Vera Roggli’ is tot en met 12 januari 2025 te zien in het TextielMuseum in Tilburg. Het museum is op maandag gesloten.

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol