Van 6 april t/m 15 juni 2025 zijn Museum De Lakenhal en Wereldmuseum Leiden maaklocatie voor het project Draden van ons Nederlandse slavernijverleden. De komende maanden kan er wekelijks in beide musea gewerkt worden aan het wandkleed.
Project Draden van ons Nederlandse slavernijverleden
In elke provincie van Nederland wordt, op initiatief van Stichting Villa Maecenatis, een indrukwekkend wandkleed gemaakt dat de geschiedenis van slavernij in die regio vertelt. In Zuid-Holland is het ontwerp gemaakt door kunstenaar Marcos Kueh. Marcos is een textielkunstenaar bekend om zijn kleurrijke ontwerpen die verhalen vertellen over identiteit, cultuur en geschiedenis. Er wordt op verschillende locaties in Zuid-Holland aan het kleed gewerkt. In Leiden zijn dat Museum De Lakenhal en het Wereldmuseum. Naast Leiden zijn er ook locaties in Delft, Den Haag, Rotterdam en Dordrecht. In Museum De Lakenhal wordt gewerkt met de technieken als borduren, quilten en vilten. In het Wereldmuseum staat een raamwerk met daarop een groot doek waarop je met textiele werkvormen als borduren, quilten, vilten, punchen aan de slag kan.
Ze starten het project met een college in Museum De Lakenhal en een artist talk in het Wereldmuseum Leiden met Marcos Kueh, gevolgd door een workshop waarin je de kans krijgt om de eerste steken van het wandkleed te zetten. Reserveer je tickets via de websites van de musea via de onderstaande links.
Opening
De opening is op 6 april, 11:00-12:30, in Museum De Lakenhal, Auditorium. Toegang kost €5,00 (gratis voor Vrienden, Jong Mecenassen en Mecenassen). Begonnen wordt met een college over de geschiedenis van slavernij. Historicus dr. Karwan Fatah-Black deelt zijn diepgravende inzichten over de rol van Zuid-Holland in de koloniale handel, waaronder slavernij. Zijn onderzoek inspireerde kunstenaar Marcos Kueh voor een uniek wandkleedontwerp. In de tweede lezing duikt Sabine Bolk in de geschiedenis van batik en de invloed van de Leidsche Katoenmaatschappij, die namaakbatik produceerde voor Nederlands-Indië en West-Afrika. Schrijf je in voor de lezingen via de website van Museum De Lakenhal.
Artist Talk met Marcos Kueh
Op 6 april om 14.00 uur presenteert kunstenaar Marcos Kueh zijn ontwerp voor het monumentale wandkleed over het slavernijverleden van Zuid-Holland. Tijdens deze presentatie vertelt hij over zijn inspiratiebronnen, het creatieve proces en de verhalen die in het kleed zijn verwerkt.Zondag 6 april van 14.00 tot 15.00 uur
-
Grote Zaal van Wereldmuseum Leiden
-
De voertaal is Engels
-
Meld je aan via de website van Wereldmuseum Leiden, deelname is gratis
Eerste Workshop
Zet de eerste steken op het monumentale wandkleed over het slavernijverleden van Zuid-Holland. De workshop start na afloop van de presentatie van de kunstenaar Marcos Kueh over zijn ontwerp voor het wandkleed. Onder begeleiding van ervaren textielcoaches ga je aan de slag met technieken zoals borduren, quilten, vilten en punchen.
Of je nu veel of weinig ervaring hebt met handwerken, iedereen is welkom om mee te doen. De activiteit is gratis en toegankelijk zonder museumticket. Wel moet je een tijdslot reserveren.
-
Zondag 6 april van 15.00 tot 17.00 uur
-
Kabinet van Wereldmuseum Leiden
-
Meld je aan via de website van Wereldmuseum Leiden, deelname is gratis en toegankelijk zonder museumticket.
Werksessies
Kom ook na 6 april werken aan het monumentale wandkleed over het slavernijverleden van de provincie Zuid-Holland. Het kleed is ontworpen door Marcos Kueh.
Aanmelden voor werksessies in Museum De Lakenhal: mail naar info@lakenhal.nl de datum waarop je wilt komen om mee te werken. Voor de werksessies in het Wereldmuseum kun je je aanmelden via de website van het Wereldmuseum.
In Museum De Lakenhal:
-
Elke donderdag van 10.00 tot 12.00 uur (10, 17, 24 april, 1, 8, 15, 22, 29 mei, 5 en 12 juni)
-
Elke zaterdag van 14.30 tot 16.30 uur (12, 19 april, 3, 10, 17, 24, 31 mei, 7 en 14 juni)
-
In het Atelier
-
Meld je aan via info@lakenhal.nl
In Wereldmuseum Leiden:
-
Elke vrijdag van 11.30 tot 14.00 uur
-
Elke zondag van 14.15 tot 16.45 uur
-
In het Kabinet
-
Meld je aan via het Wereldmuseum