Het Drents Museum is op zoek naar borduur- en handwerkclubs uit Drenthe die samen willen werken aan een rondreizend kunstwerk.

Vanaf 30 maart is in Assen de tentoonstelling Christine en Janus van Zeegen – Vernieuwers in draad en verf te zien. Dit duo werkt begin 1900 op een bijzondere manier samen. Christine vertaalt de lijntekeningen van motieven uit de planten- en dierenwereld van haar broer Janus naar eigen inzicht in kleurrijk kunstnaaldwerk. Gedurende deze tentoonstelling laat het museum een doek door de provincie ‘rondreizen’. Het doek wordt in de laatste maand van de tentoonstelling geëxposeerd in het museum.

De deelnemende clubs borduren één voor één aan hetzelfde werk, waar hedendaags textielkunstenaar Alexandra Drenth de aanzet voor geeft. Het Drents Museum hoopt op tenminste één club uit elke gemeente van de provincie.

Reizend doorborduurwerk

Alexandra Drenth is door het museum uitgenodigd om zich te laten inspireren door het werk van Christine en Janus van Zeegen. Haar werk wordt gepresenteerd in de tentoonstelling. Op haar beurt zal Alexandra Drenth ook weer anderen inspireren. Haar speciaal voor deze expositie gemaakte, onaffe borduurwerk wordt door twaalf handwerkclubs afgemaakt. Het gezamenlijke ‘doorborduurwerk’ is tegen het eind van de tentoonstelling in het Drents Museum te zien.

Borduur- en handwerkclubs die willen bijdragen aan het reizende doorborduurwerk bij de tentoonstelling kunnen zich aanmelden via dit formulier op de website van het Drents Museum.

Hieronder vertelt Alexandra meer over het project.

Doorborduren met textielkunstenaar Alexandra Drenth – YouTube

Christine en Janus van Zeegen

Janus (1881-1961) en Christine (1890-1973) van Zeegen worden geboren in Amstelveen. Hun vader is gipsgieter en modelleur. Janus volgt in zijn voetsporen en gaat naar de Teekenschool voor Kunstambachten. Hij neemt zijn zus mee in zijn ideaal om kunstenaar te worden. Het overlijden van hun ouders zorgt ervoor dat de band tussen broer en zus nog hechter wordt. Zij wonen samen in Amsterdam en ontwikkelen een nauwe samenwerking op het gebied van het kunstnaaldwerk dat soms zelfstandig, soms als onderdeel van kamerschermen of andere meubelstukken uitgevoerd wordt.

Janus maakt lijntekeningen van motieven uit de planten- en dierenwereld en Christine vertaalt deze naar eigen inzicht in kleurrijke borduursels. Later gaat zij ook zelf ontwerpen. Haar uitvoering is vooruitstrevend waarbij zij soms kiest voor losse draden in haar werk, iets dat zeer ongebruikelijk is. Vaak heeft het werk een symbolistische ondertoon. De kunstwerken worden goed ontvangen. Christine wordt daarbij naar voren geschoven als maker en Janus ziet zijn rol als niet meer dan hulp in het maken van lijntekeningen. Christine wordt de kostwinner in huis.

Het kunstnaaldwerk van Christine is razend populair in haar tijd. Janus experimenteert met zand en andere materialen in de verf op zijn eigen schilderijen. Het kunstenaarspaar krijgt lof van onder meer Hendrik Petrus Berlage, Jan Toorop en Jan Sluijters. Toch zijn ze vandaag de dag vrijwel vergeten. Het Drents Museum presenteert van 30 maart tot en met 15 september 2024 de eerste overzichtstentoonstelling over dit wonderlijke kunstenaarspaar.

       

Janus van Zeegen: Diepzeetuin en Christine van Zeegen: Zeepolyp en Haan.

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol