De Tour de France kennen we natuurlijk allemaal maar kennen jullie ook Le Tour de Fleece? Toevalling worden ze tegelijk gehouden hoewel het over verschillende soorten sport gaat. De Tour de Fleece gaat over snelle vingers en iedereen is een winnaar!

Tour de Fleece

De Tour de Fleece is een online spin-along voor iedereen die houdt van garen spinnen en spelen met vezels! Het is een manier om jezelf uit te dagen en tegelijk plezier te hebben samen met andere spinners. In juli 2024 beleeft de Tour de Fleece zijn 18e jaargang. Star Athena (een ontwerpster van breipatronen uit Portland USA die veel voor Ravelry heeft gewerkt) begon de eerste Tour in 2006 door te gaan spinnen tijdens de Tour de France. Het concept was simpel: zij draaien hun wielen, wij draaien onze wielen. Ze zag dat er veel online knit-alongs werden gehouden, maar nooit spin-alongs. Dus besloot ze er een op haar blog te beginnen. Het was een best wel gek concept vond ze (mensen die hun eigen garen gaan zitten spinnen EN van fietsen houden?). Maar het blijkt dat je niet hoeft te fietsen om deze Tour leuk te vinden! Er is veel gebeurd in 18 jaar. In 2006 begonnen ze met slechts 16 spinners. In 2007 groeiden ze naar 138 spinners. 2008 was ENORM, met meer dan 400 spinners. Dit jaar doen er meer dan 10.000 mensen mee en er zijn allerlei groepen bezig die met elkaar leuke dingen doen. Je kunt groepen vinden via Ravelry. De Tour de Fleece is dit jaar natuurlijk al begonnen op 29 juni maar er is nog tijd genoeg om mee te gaan doen of bij jou in de buurt een middagje te organiseren!

Tour de Fleece in Nederland

Op verschillende manieren doen Nederlandse winkels en organisaties mee met de Tour de Fleece. Zo heeft Atelier het Wolbeest een challenge met spinpakketten voor 21 dagen voor zowel spintollen als -wielen. Meer informatie vind je hier. Ook andere wolleveranciers blijken speciale spinpaketten en tourprogramma’s te leveren maar daarvoor moet je soms aanmelden voor de start van de eerste etappe.

Handwerkcafé Zwolle doet ook mee en daar organiseren ze morgen, zaterdag 6 juli, een gezellige bijeenkomst waar ook breiers, hakers, wevers, kortom alle draadmakers en -verwerkers welkom zijn. Je kunt nog mee komen doen morgen. Hieronder hun uitnodiging:

Dit jaar zijn we een beetje laat met dit bericht want de Tours zijn natuurlijk al bijna een week onderweg. Volgend jaar eerder kijken wat er allemaal te beleven valt!

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol