PLEED kennen jullie ondertussen vast wel! Die organisatie uit Leeuwarden die actie is gaan voeren om te laten zien dat het zonde is om Nederlandse wol af te voeren als afval of om het in een verbrandingsoven te laten eindigen. Inmiddels zijn ze een stichting met allerlei activiteiten en bestaat er een community van 650 mensen.

Een van de activiteiten is het verven van wol op een natuurlijke manier. Ze gebruiken het recept van Eise Eisinga (je weet wel die man van het planetarium dat net de erfgoedstatus heeft gekregen, hij deed ook andere dingen!) en kweken daarvoor wede-plantjes want die heb je voor het verven nodig.

Dat was al een heel ding hoor! Want het planten en opkweken moest bijna opnieuw worden uitgevonden omdat wede hier in Nederland weinig mee voorkomt.

Pasta

In eerste instantie betekende dit dat de wede die geoogst werd snel verwerkt moest worden bij het verven van de schapenwol. Maar nu zijn de verfdames een stap verder: het is gelukt om van de wede pasta te maken die je een tijdje kunt bewaren. Dat is echt geweldig nieuws want het maakt dat je wol kunt verven wanneer dat goed uitkomt en niet meer alleen vlak na de oogst!

Verfdagen

Het is nu ook mogelijk om verfdagen te organiseren waarbij belangstellenden mee kunnen komen kijken.

Voor wie het wede-verven van dichtbij wil zien en wie zijn wol wil laten verven, organiseert PLEED in november en december drie verfdagen. Je kunt komen kijken en eventueel je gesponnen strengen in het verfbad ‘dippen’. Het verfbad wordt dan al in de ochtend voorbereid door de verfgroep. Per keer kunnen er maximaal 4 mensen komen,  tussen 14.00 uur tot 16.00 uur.

Voor de mensen die hun eigen gesponnen wol meenemen:

het maximaal aantal strengen dat gedipt kan worden is 300 gram, dat is de benodigde hoeveelheid wol om een kussentje te breien. De rest van de strengen kan dan ingeleverd worden bij de verfgroep en zal later geverfd worden.

De Verfdagen zijn:

Zondag 5 november

Zaterdag 2 december

Maandag 18 december

Aanmelden

Vind je het leuk om te komen? Stuur dan een aanmelding aan johanna@pleed.nl

Vol is vol!

De verfdagen worden gehouden in de studio van Marianne ten Bensel.

de Roede 9A1 unit 64

op terrein de Kie

8801 RC Franeker

Kaardhulp gezocht!

Wie wil helpen met kaarden voor de vilt-werken van PLEED is zeer welkom in de studio bij Marianne. Je kunt bellen met Marianne ten Bensel (06 19492323).

 

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol