Stalen voor de Soft Sculptures van Yu-Mei Huang: ‘The Fold’, een ‘Wall piece’ en de kimono. Foto: Patty van den Elshout
Veel musea hebben ergens op hun website wel iets staan dat ‘Nieuws’ heet. Daar vind je vaak hele interessante berichten. Een niet te versmaden nieuwspagina heeft het TextielMuseum in Tilburg. Daar vind je echt goede verhalen over projecten waar ze in het Museum of Lab mee bezig zijn. Zo staat er nu een uitgebreid stuk over de Sample Studio en hoe daar gebruik van wordt gemaakt. Ooit gehoord van een Sample Studio?
Sample Studio
Praten over breisels en weefsels wordt een stuk makkelijker als je tastbare voorbeelden bij de hand hebt. De Sample Studio, met ruim 500 stalen, helpt daarbij. Het begint vaak met browsen door de online studio bij de eerste intake die de productontwikkelaar met de maker heeft. De tot in detail beschreven samples worden daarbij gebruikt om uit te zoeken wat een maker voor zich ziet. Als de opdracht wordt aangenomen en de ontwerper in huis is, wordt er tijdens de ontwikkeling vooral gebruikgemaakt van de fysieke Sample Studio in het lab, waarin je de stalen letterlijk door je handen kunt laten gaan. “Het is best lastig om met woorden uit te leggen wat je bedoelt als het om zoiets technisch en tegelijkertijd tactiels gaat als weven en breien,” zegt Noortje van den Elzen, Manager Onderzoek & Ontwikkeling van het TextielLab. De stalen maken het concreet, ook voor degenen die nog nooit geweven of gebreid hebben. Je ziet en voelt hoe een specifiek garen in een bepaalde binding of steek uitpakt en kunt aangeven wat bevalt of wat je juist anders zou willen; daarmee dienen ze niet alleen ter inspiratie, maar zijn het ook waardevolle praatstukken voor de makerspraktijk in het lab.
Iedereen die met textiel werkt moet altijd even voelen aan de stof voordat er besloten kan worden over het kopen ervan. De lappen worden als het ware met de vingers ‘geproefd’ om te beoordelen of ze goed zijn voor de projecten waaraan gewerkt gaat worden. Goed idee om zo’n Stalen Studio te maken! Kan voor ons allemaal interessant zijn om eens te gaan bekijken!
Veel Samples/Stalen uit de Studio zijn ook online te bekijken. Ik weet het, het is anders dan ze voelen, maar misschien doe je toch een leuk idee op! De online Samples kun je hier bekijken.
Staal van Kustaa Saksi. Foto: Tommy de Lange / Staal van Robin Pleun Maas.
Foto: Tommy de Lange
Project Yu-Mei Huang
“De samples vormen een goed startpunt bij een nieuw project,” beaamt textielkunstenaar Yu-Mei Huang, die dit jaar voor het eerst samenwerkte met de brei-experts van het TextielLab. “In plaats van 100 verschillende dingen uit te proberen, kun je gebruikmaken van de fysieke voorbeelden waarin je het materiaal en de textuur kunt zien. Dat scheelt veel tijd.” Huang werkte in februari en juni in het lab aan het project Soft Sculptures: sculpturale breisels die zich bewegen op het snijvlak van body art en ruimtelijk ontwerp. Het project gaat over de interactie tussen textiel, lichaam en ruimte en doorbreekt het systeem van vaste maten en vormen. “Het heersende maatsysteem is niet duurzaam en bovendien vrij onvriendelijk voor de drager,” aldus Huang, die haar Soft Sculptures zo flexibel maakt dat ze zich moeiteloos naar verschillende lichaamstypes of ruimtes kunnen vormen.
In het Nieuwsbericht op de website van Textielmuseum staat nog veel meer over dit onderwerp. Hier kun je het hele bericht lezen. En misschien hebben ze er nog meer nieuws staan dat je interessant vindt!