Dorine van den Beukel ging voor haar boek Nieuw Nijver op zoek naar de makers van Nederland. Met haar boodschappenlijst van hele gewone dagelijkse voorwerpen ging zij op pad om te kijken of wij nog kunnen maken: een sok, een pan of een stuk zeep. Ze dook in de Nederlandse cultuur- en economische geschiedenis en kwam tot verrassende uitgangspunten voor een nieuwe nijverheid. Niet alleen broodnodig maar volgens Van den Beukel ook prima mogelijk. In Tresoar in Leeuwarden geeft ze vier lezingen over hoe het ooit anders ging en nu weer beter kan.

Land van dozen en asfalt    16 juni
In Nederland wisten makers zich eeuwenlang voor een groot deel te redden met natuurlijke grondstoffen uit eigen omgeving, maar de link tussen landschap en grondstoffen lijkt verlaten en vergeten. Tegelijkertijd hebben we onszelf afhankelijk gemaakt van grondstoffen die schadelijk zijn of schaars dreigen te worden. Hoewel sommige makers nog (of weer) werken met hernieuwbare materialen van dichtbij, wordt in Nederland een verrassende hoeveelheid lokale natuurlijke grondstoffen over het hoofd gezien. Over ijzer, wilgen, vlees, chemie en nieuwe wegen.
Voor deze eerste lezing ben je dus net te laat helaas! Maar er komen er nog drie.

De andere lezingen zijn op:

Donderdagavond 30 juni van 20.00 – 21.00 uur. Waar de makers zijn

Donderdagmiddag 7 juli van 12.30 – 13.30 uur.  De wegen van geld

Donderdagmiddag 14 juli van 12.30 – 13.30 uur. De Waar

Voor meer informatie over de inhoud van de komende lezingen zie de website van Pleed!

Dorine van den Beukel is neerlandicus en grafisch vormgever. Zij is al vele jaren actief in voedselbeweging en de laatste jaren houdt zij zich bezig met onderzoek naar grondstoffen en maakeconomie. Zij is een van de initiatiefnemers van Pleed, het Leeuwarder community project dat het gebruik van Nederlandse wol weer gewoon wil maken. Zij schrijft voor het tijdschrift Noorderbreedte en is columnist klimaat voor het Friesch Dagblad.
Het Fries Landbouwmuseum heeft in samenwerking met de wolwerkers van Pleed een prachtige tentoonstelling ingericht over een bijzondere grondstof: 100% wol.

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol