Zondag 12 maart a.s. om 15.30 uur neemt wethouder Tyas Bijlholt (Cultuur) de eerste ‘Textiel op de Kaart’ in ontvangst uit handen van initiatiefnemer Nathalie Cassee in de Katoendrukkerij. Op de kaart 85 POI’s op het gebied van textiel in Amersfoort.

Textielkaart

Vorig jaar maakte de Katoendrukkerij dankzij een financiële bijdrage van gemeente Amersfoort in samenwerking met partners in textiel, een textielkaart voor de stad. Onder de partners onder meer kunstenaars die met textiel werken, duurzaam textiel, B-2-B textielbedrijven, maar ook ambachtelijke werkplaatsen en winkels voor textielmaterialen. Op de kaart staan ook QR-codes die onder meer verwijzen naar een online pagina over ‘Textiel in Amersfoort’ met daarop links naar de verschillende deelnemers.

De Volmolen

Sinds 2020 zit de Katoendrukkerij in de Volmolen naast de Koppelpoort. Rijksmonument de Volmolen staat symbool voor het belang van de eeuwenlange textielnijverheid voor de stad. Behalve het uitdragen van het (immateriële erfgoed van het) ambacht katoendrukken in bakermat Amersfoort, is een van de doelstellingen van de Katoendrukkerij om de textielhistorie van de stad meer bekendheid te geven bij bewoners en bezoekers.

Textiel in Amersfoort

De textielnijverheid in Amersfoort was, naast bier en tabak, eeuwenlang van groot belang voor de werkgelegenheid in de stad. De eerste katoendrukkerij van Europa vestigde zich in de 17e eeuw in Amersfoort. Ook had de stad verschillende volmolens, waarvan de huidige Volmolen uit 1645 naast de Koppelpoort nog is overgebleven. De waterkracht dreef stampers aan die de geweven wol volde tot laken, dé kledingstof voor de gegoede burgerij van die tijd.

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol