Nee, dit gaat niet over kantklossen maar over breien! Maar dat kan soms ook tot kant-effecten leiden.

Van de schrijfster Eveline Verkerk kreeg de Textielbibliotheek recent twee van haar boeken en die kun je dus nu lenen.

De oudste breiboeken van Nederland

Eveline Verkerk  schreef twee boeken over de oudste breiboeken van Nederland. Die oude breiboeken en patronen zijn halverwege de 19e eeuw gemaakt door Christine Sluter. Wie zij was en hoe haar leven is verlopen is een beetje moeilijk terug te vinden online. Het was ook lang voor de tijd van internet dat Christine haar handwerkboekjes maakte. Eveline heeft er twee heruitgegeven en bewerkt voor de hedendaagse handwerkster:

‘De kantjes van Christine’ Breipatronen uit 1843 voor de 21e eeuw
Dit boek is gebaseerd op het oudste breiboek van Nederland uit 1843. Het bevat alle originele patronen uit 1843 met telschema’s en daarbij suggesties en patronen voor hedendaagse toepassingen.

‘De kantwerken van Christine’ Mutsen, mouwtjes en meer
Dit boek gaat over deel 2 en 3 van het oudste breiboek en komen uit 1844 en 1845. Dit boek bevat eveneens alle (kant-)patronen uit de genoemde boeken van Christine, maar daarnaast nog een aantal patronen voor eigentijdse accessoires en andere toepassingen.

Beide boeken zijn nu uitverkocht dus het is fijn dat je ze kunt lenen in de Textielbibliotheek! En dat lenen kan online. Ga daarvoor naar hun website!

Maar later meer over de serie boeken, eerst iets over Eveline zelf.

Eveline Verkerk

Ze breit al bijna haar hele leven. Als kind in begin jaren 1960 was ze al gefascineerd wanneer ze haar moeder en oma zag breien en ze  wilde het al snel zelf ook proberen. Vanaf dat ze een jaar of 12 was breide ze haar eigen truien en soms ook truien voor anderen. Het leukste vond en vind ze het om haar techniek steeds verder te verbeteren en nieuwe dingen bij te leren.

Van 1998 tot 2014 werkte ze voor een historisch museum met onder andere ook breiwerken in de collectie. Deze meestal 19e eeuwse werkstukken, vaak minitieus uitgevoerd, werden een bron van inspiratie. Ze beschouwt het als een groot voorrecht om alles van dichtbij te hebben kunnen bekijken. Daarna werkte ze een periode bij het Openluchtmuseum als projectmedewerker voorbereiding collectieverhuizing, waarbij ze veel uit de prachtige kostuumcollectie van dichtbij heeft kunnen bekijken, waaronder ook veel gebreide stukken. Nu ze niet meer werkt probeert ze haar oude projecten voort te zetten namelijk: onderzoek naar oude breiboeken en het ‘vertalen’van 19e eeuwse patronen naar deze tijd.

Via haar blog deelt ze al langer kennis en ervaringen op het gebied van gebreid erfgoed. Ze wil haat kennis graag doorgeven door oude patronen te delen, nieuwe patronen te ontwerpen en deze ook af en toe te publiceren via haar blogFacebook of website.

De serie boeken over Christine

Eveline is bezig met een derde  (laatste) deel. Deel 3 gaat ‘De dekentjes van Christine’ heten en zal diverse patronen bevatten uit 1848 om dekens te breien, enkele uit 1 stuk, maar vooral losse elementen om dekens samen te stellen zoals ruiten, zeshoeken, achthoeken of vierkanten, compleet met opvulstukken, randen en hoekstukken om de dekens mee af te werken. Het bevat ook enkele andere patronen zoals een tafelkleed of antimakassars (stoelkleedjes, populair in de 19e eeuw). Daarbij geeft Eveline, naast voorbeelden van onder andere stukken in museumcollecties, suggesties voor toepassingen en materiaalgebruik in meer eigentijdse breiwerken. De kantpatronen zijn bijvoorbeeld ook te gebruiken voor een sjaal.

Eveline is gestart met een voorintekenlijst voor dit 3e boek. Stuur haar een mail als je daar belangstelling voor hebt. Dan krijgt je tegen die tijd een bericht of je dat wilt omzetten in een bestelling.

De boeken 1 en 2 gaan mogelijk in 2024 in herdruk, maar alleen bij voldoende bestellingen. Het is digitaal drukwerk en dat betekent dat hoe meer exemplaren ze laat drukken, hoe lager de kostprijs wordt. Je kunt je op de lijst laten zetten als belangstellende en dan krijg je tegen die tijd bericht als er een herdruk komt.
Stuur haar in dat geval ook een e-mail met je naam en adres.

Alle boeken zijn alleen bij haarzelf verkrijgbaar.

 

Meer weten over de aktiviteiten van Eveline Verkerk en alle kennis die ze met je wil delen? Kijk dan op haar website  Nederlands Gebreid! Er staat nog veel meer!

Als opwarmer hier een link naar haar website waar ze een hoofdstuk uit haar boek heeft staan over kantjes en randjes die je kunt breien. Zo leuk!

Dit is de link naar dat hoofdstuk: sluter_chapter_VI.pdf (nederlandsgebreid.nl)

N.B.: het copyright op de patronen en de foto’s is van Eveline Verkerk. Dus alleen voor eigen gebruik en niet voor welke handel dan ook!

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol