Natuurlijk wens is ik je voor 2024 gezondheid en geluk, maar wat zou het mooi zijn als je daarnaast je creatieve dromen waar kunt maken.

Of je nu droomt van een  mooie quilt, een weef- kantklos- of borduurpatroon, een expositie of………………….  In de praktijk zal het zo zijn dat je er hard voor aan het werk moet.  Dromen vliegen weg, het verwezenlijken zal je zelf moeten doen. Gelukkig is 2024 een schrikkeljaar en hebben wij een dag extra!

Kerstvakantie

De afgelopen twee weken heb ik vooral genoten van de traditionele december rituelen, zoals in de keuken

Maar ook de Lichtjesavond op de Canadese begraafplaats in Holten. Ieder jaar wordt op kerstavond bij de bijna 1400 graven herinneringslichtjes geplaatst. Zelfs dit jaar in de stromende regen was het weer zeer indrukwekkend.

Mijn dromen

Nou ja deels dromen, deels plannen. De eerste droom is; stel dat ik hoor bij de 40 geselecteerde ‘Nieuwe Meesters van het Twentse land’ en mag hangen in het museum in Enschede. Het zou zo leuk zijn, maar de kans is zo klein. Ach, in ieder geval wordt er al een een klein stukje verwezenlijkt, alle 232 inzenders zijn met een introducé uitgenodigd voor een feestelijke bijeenkomst ter ere van deze bijzondere tentoonstelling. De rest is hopen en afwachten en mijn ervaring is dat abstract werk nog aleens buiten de boot valt, maar natuurlijk kan het ook zo zijn dat mijn werk niet goed genoeg is.

Maar hoe dan ook, ik ben blij met mijn abstracte weergave van de geschiedenis van de dynamische ontwikkeling van het Twentse coulissen landschap. De toegepaste techniek, het ambachtelijk weven in een nieuw jasje, is de link naar de groene erfenis van de textielmagnaten die hier hun landgoederen stichten. Het hergebruik van materialen is de link naar duurzaamheid en mijn bezorgdheid om het Twentse landschap wat landschappelijk en ecologisch aan kwaliteit verliest.

Het maakproces:  hergebruik van waterfilterdoek  voor de schering, dat wil zeggen de filters slopen, het doek schoonmaken en het vervolgens  verven in de kleuren van het Twentse landschap: de zandgrond, beken / waterlopen, weiland, bossen, houtwallen, graan / mais in het licht van de opkomende en ondergaande zon.  het materiaal voor de kettingdraad is tencel (100% duurzaam geproduceerd / Europees-ecolabel)

Mijn plannen

Ik ga vooral  genieten van huis en haard. Hoe ouder ik word hoe meer ik huis en haard ga waarderen. Daarnaast ga ik door met creëren en het is leuk om mijn werk af en toe ergens te laten zien aan belangstellenden. Ik ga zo wie zo mee doen aan de open atelier route in mijn gemeente en met mijn zusjes ga ik Zussen & Art IV organiseren. Ook doe ik in oktober met het kunstcollectief Diversity mee aan een kunstbeurs en verder zie ik wel wat er op mijn pad komt.

Maar allereerst droom en ik van droge dagen.

Een hartelijke groet, ook namens het Quiltersgilde,

Jo Huijsman

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Jo Huijsman