Vorige maand hadden we het handwerkprogramma van Vrouwen van Nu in Overijssel hier in beeld, deze keer vertellen we wat de Handwerkcommissie in Groningen dit najaar van plan is. Dan kun je op tijd gaan kijken of navragen als er workshops zijn waar je belangstelling voor hebt.

Het najaarsseizoen begint in Groningen met een inspiratiemiddag. De inspiratiemiddag handwerken is op donderdag 21 september 2023 van 13.30 – 16.00 uur in Dorpshuis “De Broeckhof” te Zuidbroek. Het onderwerp is intuïtief mandala borduren en de workshop wordt gegeven door Ietje de Graaf. Zij zorgt voor stof en garen. Men dient zelf een borduurnaald en schaar mee te nemen. De kosten voor deze middag bedragen € 8.00. Dit bedrag kun je op die dag contant betalen in de zaal.

Op 30 oktober is er vervolgens een workshop Ecoprinten in De Leeuwenborg, Pastorieweg 14, Nieuw Scheemda. Ecoprinten is het “printen” van bladeren op stof. Elk blad geeft zijn eigen afruk in kleur en nerven. Dit geeft een heel bijzonder resultaat. Ze printen op een zijden sjaal. Je leert over de effecten van verschillende bladeren en de verschillende stoffen.

Op 7 november is er een workshop basisvilten op dezelfde locatie. Vilten is een fascinerende techniek. Van pluizige wol creëer je een mooi lapje, waar je zelfs vormen mee kan maken. In deze basiscursus kun je kiezen voor het vilten van een bloem (3D) of een mooie lap, waarmee je b.v. een kussenhoes of een “vilterij”: een schilderij van vilt kunt maken.

En op 21 november is er dan een workshop sjaalvilten! Bij het sjaalvilten leer je de techniek van het nunovilten. Nunovilten is het heel dun leggen van wol. Door de vele kleurmogelijkheden zijn de resultaten heel divers zodat ieder werkstuk uniek is. Ook en simpele structuur als lijnen geeft een hele mooie creatie. De kleur van de chiffonsjaal geef je van tevoren door. Er is voor deze workshop geen ervaring vereist. Aan het eind heb je een mooie, unieke sjaal voor jezelf of om cadeau te geven.

Ook is er een vilt-tweedaagse in november. Daar leer je om met viltwerk een hoed, tas of sloffen te maken. In deze workshop leer je om een mal heen te vilten en vorm aan te brengen in het viltwerk. Zelf een patroon maken en het ontwerp bedenken vormen de basis.

Verder begint er in oktober een cursus Schwalmisch borduren van vier bijeenkomsten. Schwalmisch borduren of Hessen stickerei is van oorsprong een versierende wit op wit borduurtechniek, die op aftelbare stof gemaakt wordt. De draden worden niet geteld in de omlijsting van de motieven, maar wel in de vullingen en daarbij worden ook draden uitgetrokken en/of samengetrokken. Deze cursus wordt gegeven in Zuidbroek.

De commissie heeft een eigen nieuwsbrief die Nieuwsdraadjes heet. Leden krijgen die vast in hun mailbox maar als niet-lid kun je hem lezen op de website. Niet-leden kunnen meedoen aan de aktiviteiten maar ze betalen iets meer vanwege de administratiekosten.

De meeste workshops worden gegeven in Nieuw Scheemda of Zuidbroek. Kijk op de website voor de plek en de kosten. Ik vind het ontzettend leuk om te zien dat Vrouwen van Nu dit soort leuke workshops nog steeds weet te organiseren met hele lage kosten. Het gaat eigenlijk vooral om materiaalkosten. Goed van jullie hoor!

 

 

 

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol