In een wereld waarin kunstmatige intelligentie, online interactie en digitaal ontwerpen een steeds grotere rol krijgt, lijkt het belang van handwerk en vakmanschap in de beeldende kunst steeds verder naar de achtergrond te verdwijnen. Ook het doorgeven van kennis is minder vanzelfsprekend en traditionele ambachten dreigen soms zelfs verloren te gaan.

Maar het plezier van zelf maken en het verlangen naar de traagheid van het maakproces zijn niet weg. Sterker nog, een aantal beeldend kunstenaars grijpt steeds meer terug op klassieke ambachten. Resultaat zijn indrukwekkende, kleurrijke en prikkelende kunstwerken die verrassen en inspireren.

De tentoonstelling Craft! Now in het CODA Museum in Apeldoorn onderzoekt van 19 november 2023 tot en met 14 april 2024 met het werk van tien hedendaagse kunstenaars wat de betekenis is van handwerk en vakmanschap in de beeldende kunst.

Laat je inspireren door de materialen en technieken en ervaar het plezier van maken in CODA Atelier of in de maakplaats in de tentoonstelling!

Deelnemend kunstenaars

Sanne Bax, Sara Bjarland, Susanna Inglada, Narges Mohammadi, Wouter Paijmans, Klaas Rommelaere, Joana Schneider, Tanja Smeets, Koen Taselaar en Thomas Trum.

 

Fixing fashion

Natuurlijk hoort er bij deze tentoonstelling ook een makersaktiviteit. Op 7 december kun je aan het begin van de avond meedoen met een gratis workshop in het ExperienceLab van CODA. Repareer je kapotte kleding of geef oude kleding een nieuwe look in de Fashion Recycle Hub. Aan de hand van handige tips en tricks van de Fixing Fashion Community leer je repareren, verstellen en hoe je kleding kunt customizen. Je kunt hiervoor een (bijv. oud of kapot) kledingstuk meenemen van jezelf waarmee je aan de slag wilt gaan of gebruik maken van een van de aanwezige kledingstukken. Aanmelden kun je via deze link.

Zinnige Draden

Als je naar de tentoonstelling Crafts! Now gaat of naar de workshop kun je ook even langsgaan bij de jubileumtentoonstelling Zinnige Draden van de vereniging Merkwaardig die daar wordt gehouden.

De landelijke vereniging MerkWaardig bestaat 35 jaar en viert dit jubileum onder andere met de reizende thema-expositie Zinnige Draden die vanaf 18 november in CODA ExperienceLab te zien is. Hier kun je tot 12 januari 2024 verschillende borduurwerken bekijken die door leden van deze vereniging gemaakt zijn. Ook zijn er allerlei aktiviteiten in de loop van december. Meer informatie daarover vind je hier.

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol