Afgelopen vrijdag stond er een enorm leuk artikel van Sueda Isik in de NRC over de urenlange video-essays waar jongeren tegenwoordig naar blijken te kijken om te ontsnappen aan de gehaastheid van TikTok. Sueda Isik werkt bij de NRC als trainee onderzoeksjournalist en ze volgt de sociale media op zoek naar zaken die iets vertellen over de wereld waarin we leven.

De jeugd kan best focussen!

We hebben natuurlijk vaak het gevoel dat Generatie Z  (de jeugd van tegenwoordig) heel vluchtig is en niet lang de aandacht kan houden bij een onderwerp. Verkeerd dus! In het artikel laat ze zien dat de jeugd kijkt naar urenlange videos over allerlei onderwerpen en dat een video regelmatig door miljoenen kids bekeken wordt! En dan zijn er voorbeelden van videos die echt uren duren! Uren pratende mensen! Naast TikTok natuurlijk.

Had ik nooit gedacht. Bijstelling oordeel is nodig. En dan blijkt het vervolgens te gaan over zaken die ons textielhart ook raken! Zo is er een video-essay-superstar die mode-historica is en onwijs veel filmpjes voor de jeugd produceert waarbij ze miljoenen volgers heeft verzameld. We hebben het over de Amerikaaanse Mina Le (zie foto) en ik heb maar eens gekeken waar haar videos over gaan.

Mina Le

Mina is 27 jaar oud en komt uit Maryland USA. Haar familie komt uit Vietnam. Ze maakt videos en podcasts over cultuur en de geschiedenis van mode. Ze is heel bekend vanwege haar video-essays die gaan over de betekenis en het gevolg van mode en popcultuur. Ze is ook erg bekend vanwege haar persoonlijke kledingstijl. Zo draagt ze het liefst vintage kleren die al decennia oud zijn. Onder meer vanwege de kwaliteit. Tegenwoordig woont ze in New York. In 2020 begon ze videos te maken en op YouTube te zetten. Na een video over de Disney Princesses ging haar videokanaal door het dak en had ze ineens 60.000 volgers. Inmiddels zijn dat er heel veel meer. Haar videos zijn heel goed gedocumenteerd en ze maakt goede analyses. Dat is dan ook de reden dat ze vaak wordt geciteerd door journalisten.

Nou, dan word ik dus nieuwsgierig en zoek eens een filmpje op. Dat wil ik jullie niet onthouden want het was erg de moeite waard!

Video Mina Le

De video die ik zag was getiteld: Clothes are so much worse now! Klinkt interessant! Hij is minder dan twee weken geleden gestreamd voor een publiek van 1,39 miljoen abonnees.

Je moet even door het begingeklets heen en ook even wennen aan de snelheid van praten maar daarna blijkt het een gruwelijk interessant verhaal! Het gaat onder meer over de geschiedenis van de Aran jumpers (die gebreide Ierse truien) en dat is echt een prima verhaal. Opgeleukt met visuele effecten maar dat is alleen maar prettig als je een lang verhaal gaat horen.

Hieronder laat ik jullie dus zien waar de tegenwoordige jeugd met miljoenen naar kijkt:

clothes are so much worse now 😭 – YouTube

Had je dat nou ooit gedacht? Het is even wennen qua vormgeving maar de inhoud (content heet dat dan tegenwoordig) is onwijs leuk! Ik heb in geen tijden een video gezien waar ik zoveel nieuws in heb gehoord!

Volgen dus die jeugd!

 

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol