Als je op Vlechtborduurwerk googelt krijg je vooral de volgende reacties:

  • borduurvlecht – een vlecht borduurgaren
  • embroidered braid – meestal gaat dit over geborduurde linten

In de Textielbibliotheek is er een nieuw boek te leen dat gaat over Chinees vlechtwerkborduren. Misschien heb je dezelfde reactie als ik: wat is dat nou voor iets? Nooit van gehoord!

Ik heb het boek nog niet geleend maar ben op internet gaan kijken waar dit over gaat. En dan gaat er een interessante wereld voor je open!

Miao Couched Braid Embroidery

Het Miao borduurwerk heb je vast wel eens op foto’s of in een expositie gezien. Een van de technieken die ze gebruiken is ‘couching’, waarbij je draden e.d. opnaait op stof.

In hun traditie hebben ze verschillende manieren om gevlochten draden op te naaien en daarmee een dicht en kleurrijk borduurwerk te maken. Het wordt best zwaar en daarom wordt het vooral gebruikt op stevige stof. Een voorbeeld hoe het eruit kan zien:

Bijzonder hoor! En als je dan verder kijkt naar hoe die vlechten gemaakt worden dan wordt het nog interessanter. Want het lijkt behoorlijk veel op een simpele vorm van ….. kantklossen! Kijk maar:

Miao decorative braiding on Vimeo

Deze informatie komt uit The Textile Atlas en je kunt hier meer lezen.

Jacqui Carey

De dame die het boek geschreven heeft is een expert op het gebied van textiel vlechtwerk. Hier in Nederland hoor je daar niet zoveel over. Maar zij is er zo ongeveer in afgestudeerd. Ze begon met weven en studeerde daarna Textiel aan het West Surrey College of Art and Design. Daar bestudeerde ze vooral weeftechnieken en het Japanse vlechtwerk dat wij kennen onder de naam Kumihino. En daarna stortte ze zich steeds dieper in het vlechtwerk van allerlei soorten en achtergronden. Om de toepassingsmogelijkheden te leren kennen en de kennis daarover te verspreiden. Ze schreef meerdere boeken over vlechtwerk, geeft les en heeft een website waar veel over vlechtwerk is te vinden.

Het boek

Het boek Chinese Braid Embroidery laat je de geschiedenis en ontwikkeling van dit soort borduurwerk zien. Ook krijg je les in het maken ervan. Stapsgewijze instructies geven een duidelijke handleiding voor het maken van de vlechten en de naaimethoden die worden gebruikt om ze aan te brengen op de stof. Het is een interessant boek om een bijzondere hoek van de technieken van textielbewerking te verkennen.

Vast leuk om eens te proberen! Je kunt het boek lenen bij de Textielbibliotheek onder nummerm BO 722. Dat lenen kan online. Via deze link kom je bij de Bieb!

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol