Foto: Filip van Roe
Velen van jullie kunnen zich vast nog de bijzondere tentoonstelling van Chiharu Shioto in het NoordBrabants Museum in Den Bosch herinneren. Een textielkunstenaar die enorme objecten maakt van rode draden. Het was totaal anders dan de textielkunst die we kenden. Maar wel heel indrukwekkend. Dat was in 2017.
Recent was de eerste voorstelling van de nieuwe productie van de opera Idomeneo van Mozart in het Muziektheater in Amsterdam. Alle decors zijn gemaakt door Chiharu Shioto en ze bestaan uit …….rode draden. Jawel! De voorstelling is te zien tot en met 23 februari.
Idomeneo
Het verhaal speelt zich af in de Griekse oudheid en gaat over een koning die naar huis gaat en in de problemen komt. En dan wordt het dus een drama. Bij de muziek van Mozart kun je je misschien ook wat voorstellen. Maar een decor van louter rode draden?
De regisseur Sidi Larbi Cherkaoui zegt er het volgende over:
“Toen ik haar werk ontdekte, voelde ik een diepe resonantie met de thema’s in onze wereld vandaag. Chiharu werkt vrij en intuïtief, met materialen die fragiliteit en vergankelijkheid benadrukken. Haar werk reflecteert de kwetsbaarheid van onze werkelijkheid, waarin alles aan een zijden draadje hangt. … Chiharu’s rode draden symboliseren de bloedbanden die mensen en dingen verbinden. In Idomeneo zijn de personages met elkaar verbonden, vaak tegen hun wil.”
Anna El-Khashem (Ilia) en dansers van Eastman in repetitie | Foto: Bart Grietens
Chiharu Shioto
Uiteraard besteedt het Muziektheater aandacht aan deze bijzondere decors. Op de website staat er een heel artikel over. Hieronder een klein stukje daaruit, de rest kun je lezen op de website van de Nederlandse Opera dus.
“Beeldend kunstenaar Chiharu Shiota ontwierp het decor voor Idomeneo. Met haar droomachtige draadsculpturen worden ruimtes opgebouwd en getransformeerd in een continue beweging. Shiota gebruikt draad om uitdrukking te geven aan de zichtbare en onzichtbare banden tussen mensen, herinneringen en plaatsen.
In Japan bestaat een legende over de “rode draad van het lot” (akai ito) Elk kind zou geboren worden met een onzichtbare rode draad aan het einde van diens pink. Deze draad, verbonden met het hart, leidt het kind naar een persoon die een belangrijke rol in diens leven zal spelen. Hoewel de draad in de knoop kan raken of uit kan rekken, zorgt het lot ervoor dat de twee uiteindelijk samenkomen. Deze eeuwenoude legende vormt een inspiratiebron voor Chiharu Shiota, geboren in 1972 in de Japanse prefectuur Osaka. Haar artistieke reis begon met een studie schilderkunst aan de universiteit van Kyoto. …..
In Idomeneo gaan dans en zang een subtiele dialoog aan met het sculpturale universum van Shiota. Haar installaties komen tot leven. Een metalen spiraal die naar beneden hangt, wordt tijdens een aria een zachte bries waaraan Ilia haar gevoelens voor Idamante toevertrouwt. Een regen van draden verbeeldt de stormachtige zee waarin Idomeneo’s vloot gevangen zit. De hangende structuren tarten de natuurwetten, lijken een dreigende catastrofe aan te kondigen. “
Wordt je al nieuwsgierig hoe dat eruit ziet?
foto Filip van Roe
Kaartjes
Er zijn niet heel veel kaartjes meer beschikbaar dus als je deze textieldecors in het echt wilt zien moet je snel wezen. Kaartje kun je bestellen via de website van De Nationale Opera via deze link.
Het Muziektheater zit in Amsterdam aan de Amstel en is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Er is een parkeergarage maar dan moet je eerst wel helemaal de stad door rijden. Beter is om op een P&R te gaan staan en dan de metro te nemen.