Op 27 november opende Museum Rijswijk Café Kate, een expositie van het werk van Kate Jenkins. Ze maakt textielwerk over allerlei eetbare dingen. En dan vooral lekkere dingen! Ze breit, haakt en borduurt taart, brood en ijsjes en nog veel meer met kleurrijk garen en fantasievolle ontwerpen. Met de nodige humor trouwens ook! Het eten komt soms tot leven doordat ze een gezicht hebben gekregen. Zoals het kopje thee met een erg blije stroopwafel hierboven. Of een titel die een knipoog geeft naar de echte producten. Zeker de ijsjes hebben prachtige namen. Zoals deze Corknitto. Mooi toch?

Kate Jenkins

Kate Jenkins is een textielkunstenaar uit het Engelse Brighton. Ze is opgeleid als ontwerper van vooral gebreide textiel en werkte geruime tijd voor allerlei grote merken. Totdat ze een jaar of tien geleden te stap nam naar zelfstandig kunstenaarschap. Ze exposeerde op allerlei plekken in diverse landen. In Engeland trok ze de aandacht in 2015 door haar deelname aan The Knitting and Stitching Show waar ze een complete gebreide viswinkel met enige duizenden gebreide en gehaakte vissen liet zien. Kate Jenkins won in 2021 met een overtuigende meerderheid aan stemmen de Publieksprijs van de Textiel Biënnale die toen in Museum Rijswijk te zien was. Bezoekers van Museum Rijswijk die haar werk eerder zagen, kijken uit naar de solotentoonstelling die er nu te zien is.

Expositie

Het concept voor de tentoonstelling Café Kate is totaal nieuw en speciaal voor Museum Rijswijk ontworpen. De installaties vormen samen de food plaza Café Kate die bestaat uit een complete bakkerswinkel Kate’s Bakes en de ijssalon Kate’s Cones. Beide installaties kunnen reizen en de bakkerij is al te zien geweest in Barcelona, Hong Kong en Groot Brittannië.

De bakkerswinkel bestaat uit meer dan duizend cakejes, taarten, broden en andere gebreide en gehaakte lekkernijen. Speciaal voor de feestdagen zullen er Kerstkoekjes en Kerstkransjes in Kate’s Bakes liggen. De ijssalon presenteert gebreid en gehaakt ijs met Kate’s kenmerkende humoristische woordspelingen, die de titels vormen van de vele verschillende ijsjes. Op het terras voor de installaties worden bezoekers uitgenodigd om hun eigen stukken te maken tijdens de Crafternoon Tea-evenementen die gedurende de hele tentoonstelling zullen plaatsvinden.

Ook te koop!

In de Museumwinkel is een royaal aanbod van kleine en grotere werken van de hand van Kate Jenkins te koop. Ook typisch Hollandse gerechten, zoals Boerenkool met worst en een Broodje haring met uitjes, augurk en een vlaggetje. De werken worden ingelijst in baklijsten.

Verwen jezelf en ga genieten van al dit heerlijks!

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol