Wereldwijd beoefent men nog uitgebreid de kunst van het katoendrukken, ook wel (wood) blockprinting genoemd. Hóe dat er uit kan zien, kunt u van 5 april t/m 2 juli 2023 zien tijdens ‘Blockprint Crossroads India’ in de Katoendrukkerij in Amersfoort.

Ze presenteren drie internationale blockprinters die ieder in relatie met India werken, de wereldwijde bakermat van het katoendrukken. De Japanse Shiori Mukai maakt werk geïnspireerd op de geometrische beeldtaal zoals die in de Ajrakh-druktechniek in West India al eeuwen gebruikt wordt. Française Brigitte Singh vestigde zich 40 jaar geleden in Jaipur en maakt klassieke en wereldwijd hoog gewaardeerde prints. En Drashta Sarvaiya (GB) kreeg haar opleiding in India en laat haar eigentijdse ontwerpen met grote vormen in India drukken op Iers linnen met natuurlijke verfstoffen.

Het blockprinten is een van de oudste handdruktechnieken en heeft zich vanuit Azië over de wereld verspreid. De eerste Europese katoendrukkerij vestigde zich in 1678 in Amersfoort. Individuele makers en kunstenaars, maar ook meer traditionele ateliers houden zich bezig met het bedrukken van textiel, papier en keramiek met houten hand gegraveerde drukblokken. Al lang niet meer alleen met natuurlijke verfstoffen, maar ook met milieuvriendelijke synthetische verven. De huidige Katoendrukkerij in Amersfoort is de enige gespecialiseerde katoendrukkerij van Nederland.

Eeuwenlang was textiel het verbindende weefsel van Amersfoort. Ze voedde de monden van de inwoners en verbond de mensen in de stad met samenwerkingen. De Volmolen is daar een tastbaar overblijfsel van. De rode draad vanuit het verleden verbindt Katoendrukkerij in de Volmolen in Amersfoort aan een eigentijds aanbod van kleine textiel-exposities, workshops, lezingen en debatmiddagen.

Locatie: De Katoendrukkerij in de Volmolen, Plantsoen Noord 2, 3811 GH Amersfoort

Openingstijden: woensdag t/m zondag, 10-17 uur

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Pieternel Hol