In 2022 vindt in Groningen de culturele manifestatie Bitterzoet Erfgoed plaats. Hiermee wordt regionaal en nationaal aandacht gevraagd voor de sporen van het slavernijverleden in de stad en provincie Groningen. Binnen de manifestatie Bitterzoet Erfgoed heeft Stichting Oude Groninger Kerken een expositie georganiseerd voor met nieuw, speciaal voor de manifestatie gemaakt werk van vier kunstenaars.

Een centrale rol is weggelegd voor een monumentaal wandkleed ontworpen door Hedy Tjin. In het wandkleed worden de sporen van het slavernijverleden in Groningen verbeeld.

Een centrale rol is weggelegd voor een uniek, monumentaal wandkleed van maar liefst 2,5 bij 35 meter, waarin de sporen van het slavernijverleden in Groningen verbeeld worden. Het wandkleed is ontworpen door de Nederlands-Surinaamse illustrator en beeldmaker Hedy Tjin. Voor deze opdracht hebben wij ons laten inspireren door het tapijt van Bayeux: het wereldberoemde wandtapijt uit circa 1068 dat de geschiedenis verbeeldt van de Slag bij Hastings in 1066.

Voor de vervaardiging van het wandkleed is door Stichting Oude Groninger kerken samengewerkt met het Textiel Museum en VRIJDAG. Alle Groningers uit de stad en provincie waren welkom om met hun kennis en kunde op het gebied van textiele werkvormen hun bijdrage te leveren aan het wandkleed. Het streven is om mensen met verschillende achtergronden en uit diverse gemeenschappen te laten deelnemen aan het productieproces. Zo’n 150 vrijwilligers leverden hun bijdrage. Hulde!

Het unieke wandkleed is bijna klaar. Vrijdag 1 juli is het Keti koti. Het feest van de afschaffing van de slavernij. Dan zal het wandkleed in de Akerk in Groningen in volle glorie te bewonderen zijn. Kom langs en geniet

Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Over de auteur: Nienke de Lange