vrijdag 27 mei 2022

Kleurstof en de verfrecepten in het Textielmuseum
De bibliotheek van het TextielMuseum bewaart een verzameling aan manuscripten met verfrecepten. Het zijn originele handgeschreven recepten die in de textielindustrie zijn gebruikt. Het grootste deel hiervan komt uit Tilburg uit de negentiende eeuw, maar sommige documenten dateren zelfs uit 1700.De verzameling verfreceptenboeken nodigt uit om de geschiedenis van Tilburg aan te vullen met nieuwe, meerstemmige verhalen. De manuscripten met verfrecepten waren van behoorlijk belang voor de textielindustrie, maar er valt nog zo veel meer te onderzoeken!

De museumbibliotheek heeftt met een groep onderzoekende en nieuwsgierige mensen de context van de verfboeken onderzocht in een Citizen science Project. Burgerwetenschap (citizen science) is wetenschappelijk onderzoek dat vrijwilligers samen met of onder begeleiding van wetenschappers uitvoeren. 
Het project is onderdeel van de publieksactiviteiten voor de tentoonstelling in het TextielMuseum in 2022 waarin kleurstoffen centraal staan. Een deel van de resultaten kan worden opgenomen in de tentoonstelling en/of publicaties die worden gemaakt. Verder wordt het onderzoek verspreid via bijvoorbeeld de website, digitale kaarten, discussiemiddagen, een blog, lezingen, Wikipediapagina’s, bestaande websites als Erfgoed Tilburg, Geheugen van Tilburg en tijdschriften.De ervaringen uit de workshops zijn/worden vastgelegd op staalkaarten en die hangen in de tentoonstelling Kleurstof, die tot 2 oktober in het Textielmuseum is te zien.
Ook kun je er meer te weten komen over de recepten!Geen opmerkingen:

Een reactie posten