maandag 7 maart 2022

Een quilter gaat weven

 En dan zomaar slaat het weefvirus toe bij een quilter 

Ik heb mij deze laatste lockdown bedacht dat het mooi is om het hele maak proces van een quilt in eigen hand te hebben. Dat wil zeggen; spinnen, verven, weven en dan vervolgens het doek gaan bewerken tot een artquilt.  Nu werk ik vooral op jute, maar dat heeft ook zo zijn beperkingen en dus ben ik gaan googelen op weeflessen, tafelweefgetouwen en via het weefnetwerk heb ik een online workshop vrij weven gevolgd.  Super interessant maar te hoog gegrepen voor een leek.  Kortom einde verhaal.

Totdat ik bij de kringloop een weefgetouw zie staan en na wat dubben ga ik overstag. 


Echter, een aanhanger vol onderdelen is nog geen werkend weefgetouw.  Met het bestuderen van YouTube filmpjes samen met mijn lief krijgen wij er geen begin aan. Via het weefnetwerk ontdek ik het weefatelier 'De Rozengang', een cadeautje dicht bij mij in de buurt. 

In het atelier krijgen wij uitleg van eigenaresse Lia Rath en echtgenoot. Thuis, na een dagje knutselen en poetsen ben ik zo trots als een pauw op mijn eigen weefgetouw. 

Les

Niet gehinderd door enige kennis heb ik mij in dit avontuur gestort en super snel sta ik met beide benen op de grond. Ik  snap dat ik les nodig heb om een begin te krijgen aan het weven. Wat bof ik toch met het weefatelier zo dicht bij mij in de buurt. De komende weken brengt Lia  mij de eerste beginselen bij. 

De eerste les heb ik inmiddels gehad. Ik heb een begin gemaakt met het maken van weefbrief, een schering en het opbomen van de ketting. Dit alles op een snoezig klein tafelweefgetouw die ik zomaar mag lenen. Een drie uur lang durende les,  inclusief met enkelvoudig en meervoudig kruis, afbinden schering , aanbind latten, evenaar, kruislatten enzovoort, enzovoort. De les vliegt voorbij en mijn hoofd loopt over. 

De huiswerkopdracht is het inrijgen van de schachten, daar ga ik nu op het tafelweefgetouw aan beginnen en daarna verheugd op naar les 2.


Over enkele weken hoop ik zover te zijn dat ik op mijn eigen weefgetouw hevels kan maken en natuurlijk zou het hartstikke fijn zijn als ik deze zomer een ketting kan opzetten.

Natuurlijk blijf ik de quilts en het Quiltersgilde trouw en droom ik ondertussen over de meest mooie quilts gemaakt op eigen geweven lappen. Ik  loop over van de ideeën, maar het wordt eerst flink doorbijten om het weven onder de knie te krijgen.

Het mag weer 


Nu alles weer mag en kan merk ik dat ik behoorlijk moet wennen om weer een volle agenda te hebben. Ook is het nu vrijwel zeker dat alle exposities doorgaan en dus moet er nog wel even werk worden afgemaakt. Gelukkig is mijn werk voor de kunstroute Lochem tijdens Pasen, met de groep Zoo-Tex, zo goed als klaar.  De atelierroute Berkelland tijdens Pinksteren staat ook in de steigers. Met twee gastexposanten wordt het bij ons thuis één groot feest.  Zussen&Art III in augustus staat ook gepland
Ondertussen is er de tuin en het werk voor het textielfestival de Weerribben. Kortom genoeg afwisseling tussen alle weefgeweld. 
Tot zover mijn textiel nieuwtjes. Ik wens iedereen een fijne maand maart met mooi weer en bovenal veel textielplezier.

hartelijke groet namens het Quiltersgilde,

Jo Huijsman

Geen opmerkingen:

Een reactie posten