donderdag 17 februari 2022

Winterdag 2022 KostuumverenigingDe Nederlandse Kostuumvereniging volgt de richtlijnen van het RIVM, en heeft daarom met het oog op de huidige Corona-omstandigheden besloten de lezingen van onze Winterdag dit jaar digitaal aan te bieden, verspreid over twee dagen: 15 januari en 18 februari. 

Madelief Hohé 
De eerste dag van onze online Winterdag zal in het teken staan van de tentoonstelling Global Wardrobe, de wereldwijde modeconnectie. Madelief Hohé en Daan van Dartel werkten samen aan Global Wardrobe, een tentoonstelling in het Kunstmuseum Den Haag, die vertelt over niet-westerse invloeden op de West-Europese mode. De oudste stukken in de tentoonstelling dateren uit de 18de eeuw, de meest recente uit 2021. De tentoonstelling laat zien dat de West-Europese mode al eeuwenlang beïnvloed en geïnspireerd is door niet-westerse culturen. Aan bod komt ook de vraag waar ‘inspiratie’ eindigt, en culturele toe-eigening begint. Het hart van de tentoonstelling wordt gevormd door het werk van jonge ontwerpers, die hun eigen cultureel erfgoed op de voorgrond plaatsen. 

Daan van Dartel 
Het Nationaal Museum van Wereldculturen gaat over een gedeeld wereldburgerschap. Haar geschiedenis is een complexe, want een koloniale geschiedenis. De lezing gaat over de aanwezigheid van koloniaal gedachtegoed in de mode. Na een korte inleiding over het museum en haar collectie, zal Daan met name aandacht besteden aan culturele toe-eigening, het gebruiken van elementen uit een cultuur waartoe je zelf niet behoort. Dat hoeft niet problematisch te zijn, maar is het in de mode erg vaak wel.


 

Vrijdag 18 februari is deel 2 te zien om 19.30 uur 's avonds:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten