donderdag 10 februari 2022

Weefexpositie in de vitrines van Weverijmuseum Geldrop

In het Weverijmuseum in Geldrop is tot eind april weefwerk van Marijke Jochijms en Marijke Scheepstra in de vitrines tentoongesteld. Weverijmuseum, Molenstraat 21 5664 HV Geldrop, open: woensdag, donderdag en zaterdag, zondag 13.00-17.00 uur

Beide dames zijn lid van het weefcollectief Metamorfose. Een actieve weefgroep waarin een ieder zijn sterke kanten op weef gebied kan ontplooien en elkaar kan kruis bestuiven. 
Marijke Jochijms heeft zich in de jaren 90 gespecialiseerd in de weeftechniek en is jaren docent geweest aan de vakopleiding Karmijn. Zij houdt ervan uitdagingen aan te gaan en te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn binnen het kader van het getouw. Zij is steeds zoekend naar nieuwe materialen om te verwerken in haar weefwerk. De afgelopen periode heeft zij o.a. gewerkt met spijkers en boomschors. Deze werken exposeert zij in Geldrop. Naast kunstzinnig werk vindt zij het ook prettig om in het ritme van het weven te komen en zo mooi gekleurde sjaals te weven.
Marijke Scheepstra is rond 2000 de mogelijkheden van het weefgetouw gaan onderzoeken. Na een aantal jaren kreeg haar voorkeur de draden te verstevigen met o.a. metaal draad. Er ontstaat daardoor een mogelijkheid de lap te vervormen of te verwerken tot kleinere objecten, waardoor een interessant beeld kan ontstaan. Maar ook niet geƫigende weefmaterialen dagen uit tot vernieuwende vormen. Het vouwen en het gebruik van andere materialen zijn te zien in het museum.Geen opmerkingen:

Een reactie posten