zondag 13 februari 2022

Vingerafdrukken van IJsselsteinse appels en perenDoor Karen Bruinsma: 

In het voorjaar van 2020 kwam ik in contact met Klimaatneutraal IJsselstein.

Zij dragen zorg voor het levende museum dat we hier hebben, namelijk 1000 verschillende soorten fruitbomen in het openbaar groen, toegankelijk voor alle inwoners. 280 stuks daarvan zijn uniek in de wereld.

De bedoeling is dat er een basis gelegd wordt om de bomen te behouden voor de toekomst en een genenbank aan te leggen. IVN en hogeschool Larenstein zijn hier ook bij betrokken.

Mijn idee was om door middel van kunst aandacht te vragen van een groter publiek.

Aan de leifruit rekken staan ongeveer 500 appels en peren. Vrijwilligers hebben van al die bomen vorig jaar zomer, blaadjes geoogst en keurig gerubriceerd met naam en boomnummer.

Ik heb van al die blaadjes ecoprinten gemaakt op 100% wolvilt. De beits van aluin en ijzer bracht van ieder blaadje zijn unieke kleur en vorm naar boven. Zo ontstond er een heel natuurlijk kleurenpalet. In de tussentijd melden zich 65 mensen aan die voor mij de labels wilden gaan borduren. Op de voorkant de naam van de boom, op de achterkant de sta-plek en het boomnummer. Er werd geborduurd met zijde die ik met walnoten geverfd heb, een boomsoort die hier ook veel voorkomt. De gegevens op de label corresponderen dan weer met digitale kaart (GIS) zodat iedere boom daadwerkelijk terug te vinden is.

Het is een textiel archief geworden wat ik ook per blad gefotografeerd heb om zo een naslag werk te kunnen maken.

De eindpresentatie symboliseert de leifruit rekken die met elkaar verbonden zijn door alle labels.

Er is 1 stokje leeg en dat staat voor de bomen die we dood aangetroffen hebben.

Het werk is te zien tot 30 juni 2022 in de hal van het gemeentehuis in IJsselstein, Overtoom 1.

Je kunt binnenlopen tijdens de openingsuren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten