vrijdag 11 februari 2022

Meesterlijk!


Van inspiratie uit vroeger naar een kunstwerk van nu


Al 15 jaar ben ik aan het vilten en ik denk dat ik de materie aardig in de vingers heb. Ik kan mij helemaal verliezen in het maken van proefjes of het uitvogelen van nieuwe en ingewikkelde technieken. Vaak blijf ik in die proefjes hangen en kom ik niet tot een eind werkstuk.

Daarom heb ik me opgegeven voor de masterclass “Van inspiratie uit vroeger naar een kunstwerk van nu”, in het wevershuisje in Leiden. Deze masterclass is gegeven door Erna van Sambeek, beeldend kunstenaar met veel affiniteit voor textiel.
Aan het einde is er een expositie en die dwingt mij om een eindwerkstuk te maken.

In de eerste les kregen we eerst een uitgebreide, boeiende rondleiding door het wevershuisje. Wat mij direct inspireerde waren de muren.
Wat vertellen deze muren? Krassen, scheuren, breuken, kleuren en namen. Wie waren het die hun handschrift achterlieten. Welke geschiedenis heeft zich hier afgespeeld. Was het hard werken? Was het koud? Was er armoede? Dat is wat ik mij afvroeg toen ik daar rondliep.

De 2e inspiratiebron, zijn de theedoeken die nu geweven worden, zo kleurig en zo contrastrijk met soberheid van het huisje. Dat is namelijk het handschrift van nu. En hoe we deze geschiedenis achterlaten voor de volgende generaties.

Erna gaf ons hele diverse opdrachten om dieper op je eerste gedachten in te gaan. Groter denken, buiten de kaders denken, Laat je gedachten rollen. Heel erg leuk maar ik vond het ook moeilijk. Want het is lastig omdat ik in mijn achterhoofd toch steeds de mogelijkheden en onmogelijkheden van de vilttechniek houd.


Afbeelding met buiten, roze, kleurrijk

Automatisch gegenereerde beschrijving Afbeelding met gebouw, oud, vies

Automatisch gegenereerde beschrijving


Afbeelding met tekst

Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeelding met tekst

Automatisch gegenereerde beschrijving
Maar eenmaal op dreef, een drempel over, dan is niets te gek en denk je niet meer in beperkingen. Ik wilde grote vilten wanden maken waar je je tussen kunt begeven en waar je je geborgen voelt. Op elk van die wanden zou dan een stukje van de geschiedenis van het huisje terugkomen.

Gelukkig had Erna ook tools waar je weer terug in de realiteit komt. En heb ik besloten om met te beperken tot een doek waarbij de "muren” en de theedoeken met elkaar verweven worden.
De weefpatronen hebben mij nog heel wat hoofdbrekens gekost. Hoe komt een wever tot een patroon? Ik ben met gekleurde stroken papier gaan weven. Daar proefjes van gemaakt in vilt. Niet te tevreden, bijstellen opnieuw proberen en erachter komen dat wat je na wil maken van een ander materiaal, papier en weefsels, niet werkt in vilt. Dus uitgaan van de mogelijkheden van vilt en daar weer mee gaan weven.

Ondertussen ben ik vele proeven verder en vond ik dat het tijd werd voor het eindwerkstuk. Afbeelding met kleurrijk, paars, stof

Automatisch gegenereerde beschrijvingAfbeelding met kleding, paars

Automatisch gegenereerde beschrijvingAfbeelding met kleding, muur, kleurrijk, binnen

Automatisch gegenereerde beschrijvingHalverwege, vandaag dus, kom ik erachter dat het toch niet wordt zoals ik wat ik voor ogen had. Ik ga

opnieuw beginnen. Gelukkig heb ik nog een week.  


Ook al dacht ik dat ik de techniek in de vingers had. Vilt blijft mij verrassen.  

 

Mijn verweven geschiedenis en de resultaten van alle andere 11 cursisten kunt u van 15 februari tot 6 maart in het Wevershuis in Leiden, Middelstegracht 143, komen bekijken.   De openingstijden zijn dinsdag t/m zondag 13-16 uur. Wel graag even telefonisch een afspraak maken voor bezoek.


Anneke Spijker.  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten