dinsdag 7 december 2021

Help mee de TRC-textielcollectie uit te breiden!
TRC-Leiden is een organisatie die textiel van over de hele wereld bewaart, onderzoekt en tentoonstelt. Ook geven ze er workshops en lezingen. 

TRC heeft onlangs twee indrukwekkende collecties aangeboden gekregen, met textiel, kleding en sieraden uit Midden-Europa en de Balkan, en objecten uit onder andere Afghanistan, Centraal-Azië, Georgië, Japan, Palestina, Syrië en Amerika, waaronder een aantal prachtige Midden-Amerikaanse blouses met reverse appliqué (mola) en 36 traditionele Amerikaanse quilts!

Een van de collecties bevindt zich in Parijs en bestaat uit meer dan 800, voornamelijk Hongaarse en Roemeense, stoffen en kledingstukken.

De andere collectie bevindt zich in Arizona, VS, en omvat iets meer dan 1000 items, met veel objecten uit Albanië en Georgië. Deze collectie omvat ook een kleine bibliotheek met gerelateerde boeken.

TRC heeft voorlopig ingestemd met het accepteren van deze collecties.
De collecties complementeren elkaar en vullen belangrijke hiaten in de huidige TRC-collectie.

We hebben veel plannen voor deze twee collecties. Veel van de geborduurde stukken zullen worden gebruikt voor de World Encyclopedia of Embroidery (Bloomsbury, Londen).Daarnaast zullen objecten worden gebruikt voor ten minste twee fysieke en online tentoonstellingen, en voor films, die zullen gaan over verschillende textiel- en kledingthema's, vooral regionale varianten.De nieuwe aanwinsten zullen ook worden gebruikt tijdens workshops en studiedagen die TRC organiseert om ambachtelijke vaardigheden te behouden en over te dragen, en om deelnemers te inspireren.
Aangezien de collectie online beschikbaar zal zijn in open access-vorm zal het cultureel erfgoed van mensen uit verschillende delen van de wereld behouden en toegankelijk blijven.

Uiteraard zijn er kosten verbonden aan het vervoeren, catalogiseren en opslaan van deze items. Voor de basiskosten moeten we minimaal 6000 euro vinden.


Crowdfunding

U kunt helpen deze bijzondere collecties binnen de muren van TRC Leiden te halen!

TRC is daarvoor een crowdfundingsactie begonnen op Voordekunst.
U kunt daar een kleine of grotere donatie doen, in ruil voor een mooi handgemaakt cadeau.
Natuurlijk kunt  U ook zelf een bedrag overmaken via uw bank:

t.n.v. Stichting Textile Research Centre
IBAN NL39INGB0002982359
BIC INGBNL2A

Geen opmerkingen:

Een reactie posten