donderdag 16 december 2021

Fatima Abbadi en het Arabische borduren

 

gouweijsselnieuws: Arabisch kunstwerk als bedankje voor de gemeente Capelle a/d IJssel

In het laatste nummer van Merkwaardig, het blad van de vereniging met dezelfde naam, staat een artikel over een borduurgroep voor Arabische vrouwen die een jaar of twee geleden in Capelle aan den IJssel is opgericht. Met mooie plaatjes van hun borduurwerken erbij.

Fatima Abbadi, een fotografe en borduurster die oorspronkelijk uit de regio rond Abu Dhabi komt, regelde subsidie bij de gemeente en sindsdien komt er in Capelle een groep Arabische vrouwen, die hun vaderland hebben moeten ontvluchten, bij elkaar om te borduren en met elkaar te praten. En te lunchen. Op dezelfde manier als in de zo bekende handwerkcaf√©s. 

Ze maken prachtige borduurwerken en als dank voor de subsidie hebben ze ook een groot geborduurd paneel aan de gemeente gegeven! (Wat een ontzettend goed idee om zo je waardering uit te drukken!)

Foto afkomstig van website TRC-Leiden

Bij het zoeken naar meer informatie over deze groep kwam ik al snel bij de activiteiten van Fatima uit. Zij gaf onder meer workshops bij het Fries Museum in het kader van de tentoonstelling Haute Bordure. En ze geeft wel eens een masterclass, onder meer in het Wereldmuseum in Rotterdam (kijk bv. op de website van de Crafts Council om haar activiteiten te vinden), Daar vertelt ze over de geschiedenis van textiel en kleding uit het midden oosten en je leert er over de motieven en technieken die ze gebruiken. Ook werkt ze samen met TRC-Leiden  (o.a. Bethlehem-style cord couching) Ontzettend interessant allemaal!

Wisten jullie dat met kleuren en borduurwerk op kleding allerlei sociale boodschappen konden worden overgebracht? Fatima vertelde onder meer daarover in het filmpje hieronder.


Wat een wereld aan inspiratie en nieuwe mogelijkheden gaat er open als je hoort over deze borduurwerken en de vrouwen die ze maken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten