vrijdag 3 december 2021

Broderie d'Art van Alina Blasquez en couture van Puck Jansen


Vanaf 1 december tot 15 maart is in Museum Bussemakerhuis Broderie d’Art van Alina Blasquez en Couture van Puck Jansen te bewonderen. Twee nauw verbonden ambachten smelten samen in deze tentoonstelling, waarin de bezoeker onder andere wordt meegenomen in het volledige proces van een couture jurk. 
Alina en Puck betoveren de bezoeker met een fascinerend spel van tule, goudborduurwerk, pailletten, kralen, zijde en veren. Te zien zijn verfijnde en arbeidsintensieve technieken die ontwerpers in grote modehuizen zoals Jan Taminiau, Dolce&Gabbana, Chanel en Dries van Noten toepassen in hun creaties. 

Alina Blasquez laat zich inspireren door patronen en vormen uit de natuur en de texturen van de gebruikte materialen. "Ik wil elk stukje van mijn werk in mijn handen houden. De vele uren en het handwerk die in een kledingstuk zitten, maken iedere creatie tot iets bijzonders. Weven, borduren, breien, lijmen... pijnlijke handen, maar uiteindelijk is het ‘t allemaal waard.”

 Puck Jansen beoefent met een klassieke visie maar moderne twist een ambacht dat volgens haar niet verloren mag gaan. Hoogwaardig vakmanschap en persoonlijke details vindt ze erg belangrijk. “Ik wil de emotie proeven, een verhaal vertellen. Ik wil de veelzijdigheid van de vrouw benadrukken en het leven in een elegante en organische manier terugzien in mijn werk.” 

In de tentoonstelling is ook aandacht voor het project ‘Birds of a feather’ een kleine, intieme collectie gemaakt door beide kunstenaars. De collectie bevat een aantal couture stukken geïnspireerd op grote zwermen vogels in de avondzon, heldere patronen en paradijselijke natuurverschijnselen op donkere dagen. Een creatieve vertaalslag van een nauwe samenwerking tussen borduurster en couturier, twee onafscheidelijk verbonden ambachten.Geen opmerkingen:

Een reactie posten